Mikela Ristoski: Olimpijska medalja kruna karijere

Skok do olimpijske bronce - Mikela Ristoski
Skok do olimpijske bronce - Mikela Ristoski

Prijem kod predsjednika Josipovića, kod premijera Milanovića, kod gradonačelnika Miletića, jednog kluba, drugog i tako dan za danom. Mikeli Ristoski, 23-godišnjoj pulskoj sportašici, atletičarki Medulina, to ni najmanje ne smeta. Svu je tu pažnju itekako zaslužila.

Razlozi svih tih prijema i poziva su dobro znani, Mikela je na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojila brončanu medalju u skoku u dalj i time postala tek druga istarska sportašica s takvim dostignućem nakon Jelene Vuković koja je medalju istog sjaja dohvatila u bacanju diska u Ateni 1996. godine.

Ovaj je rezultat kruna njezine mlade, tek petogodišnje atletske karijere. U tih je pet godina osvojila čak 18 medalja na velikim natjecanjima. Ovo joj je treća bronca uz deset zlata i pet srebra. Brončana je to medalja ipak posebnog sjaja i Mikela ju je po povratku iz Londona rado pokazivala u svakoj prilici.

- Svakako da sam sretna s tom brončanom medaljom, kako ne bih bila. Ipak su to Paraolimpijske igre. Možda je mogla biti i srebrna medalja, ali dobro je i ovako. Vjerujem da ću u Riju za četiri godine osvojiti sjajniju medalju - prvi su dojmovi mlade sportašice s intelektualnim poteškoćama koja je sve svoje rezultate ostvarila napornim radom uz trenera Daniala Temima.

Gotovo svakodnevni dvostruki treninzi na stadionu na Verudi zaslužni su za ovaj londonski uspjeh. Ogromna volja za radom i uspjehom koju je Mikela ulagala iz dana u dan u svaki centimetar kojim bi popravila svoj najbolji skok, donijela joj je uspjeh po kojem je sad prepoznaju gdje god se pojavi. U Londonu je skočila 5,28 metara.

- Taj sam skok ostvarila u trećem pokušaju, ali nedostajalo mi je deset centimetara do srebra. Dobro sam trenirala uoči odlaska u London na treninzima sam skakala i preko 5,40 metara, ali na dan natjecanja nisam mogla bolje. Prvo zbog atmosfere koja je vladala na stadionu. Kad sam vidjela da ćemo skakati pred punim stadionom, pred 80 tisuća gledatelja, nije mi bilo lako koncentrirati se na skakanje. Drugi je razlog u dugom boravku u Londonu. Jesmo, trenirali smo i tamo na nekom pomoćnom terenu, ali smo ipak pali u formi.

Konkurencija je u Londonu bila vrlo jaka. Na koncu se repriziralo postolje s nedavnog EP-a. Poljakinja Karolina Kucharczyk uzela je zlato, Ruskinja Krestina Žukova srebro, a Mikela broncu.

- Poljakinja je stvarno čudesno skakala. Rušila je svjetski rekord iz skoka u skok i na kraju skočila ravno šest metara. Bila je nedostižna. Ja sam se s Ruskinjom borila za srebro, na kraju je ona bila  bolja, a jedina koja je uz nas tri skakala preko pet metara je jedna Tunižanka koja je, nažalost, u prvom skoku ozlijedila koljeno.

Sad joj predstoji kraći odmor nakon zaista duge i naporne sezone, a potom slijede pripreme za iduće ispite.

- Trener mi je dao odmor do 1. listopada, a onda krećemo s novim pripremama. Ove godine neće biti nekog velikog dvoranskog prvenstva, tako da ću zimi nastupiti na par mitinga i možda na državnom prvenstvu u dvorani. Glavni cilj iduće sezone bit će mi nastup na SP-u u Lyonu idućeg ljeta - zaključila je Mikela. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter