Mikela Ristoski: Odmaram se na atletskoj stazi

Mikela Ristoski (M. MIJOŠEK)
Mikela Ristoski (M. MIJOŠEK)

S kojeg se god natjecanja vrati, oko vrata joj blješte medalje. Katkad garnirane i svjetskim rekordom, kao što je to ovom prilikom bio slučaj. Atletičarka iz Medulina Mikela Ristoski i s drugog se ovogodišnjeg velikog natjecanja vratila zadovoljna.

Zlato u troskoku s novim svjetskim rekordom koji sad iznosi 11,70 metara te srebro u utrci na sto metara podsjećaju je na INAS Europsko prvenstvo osoba s intelektualnim teškoćama održano u nizozemskom Bergen op Zoomu. Vratila se i odmah krenula s treninzima. Iako je stiglo ljeto i većini je na pameti samo odmor, Mikela se ne odmara.

- Kupam se ponekad vikendom, ali mogu reći da je ovdje na atletskoj stazi moj odmor - zadovoljna je nakon jutarnjeg treninga na stadionu na Verudi govorila Mikela. - Nisam uzela ni dana odmora nakon povratka iz Nizozemske, odmah sam u dogovoru s trenerom Danialom Temimom nastavila s treninzima. Nizozemska? Bilo je super, a najviše ću ovo natjecanje pamtiti po novom svjetskom rekordu u troskoku. Popravila sam svoj stari svjetski rekord za punih 16 cm. Bila je dosta jaka konkurencija, ali bila sam raspoložena za nastup i već sam u drugom pokušaju skočila 11,39 metara, tako da je pobjeda bila osigurana. Poslije sam u petom skočila svjetski rekord i dalje nisam htjela skakati.

Usprkos brojnim medaljama s velikih natjecanja, a ovo joj je već 24., Mikela i dalje uživa u pobjedama. Ako nije pobijedila, nije zadovoljna, bez obzira na rezultat. Upravo je takav stav izdvaja od konkurencije.

- Žao mi je što nisam pobijedila i na 100 metara. Mađarica je odlično trčala (12.95), dok sam ja išla samo stotinku slabije od osobnog rekorda (12.99). Nadala sam se da ću ipak pobijediti, ali ovoga puta nije išlo. Inače je ovo bilo lijepo organizirano natjecanje. Prije prvenstva smo imali svečani defile u gradu i tu je odmah bilo natjecanje u bacanju kugle. Imali smo sreće i s vremenom. Uglavnom je bilo između 20 i 25 stupnjeva, tako da smo navečer šetali u dugim rukavima.

Dvije medalje s drugog velikog natjecanja sezone polako odlaze u povijest, jer najbolja istarska sportašica s invaliditetom i brončana paraolimpijka iz Londona već kreće s pripremama za treće i najzahtjevnije natjecanje sezone, IPC Europsko prvenstvo što će se krajem kolovoza održati u Walesu, preciznije u Swanseu.

- Tamo će se ponovno okupiti sve najbolje sportašice s invaliditetom i tu će biti vrlo jaka konkurencija, a ja ću nastupiti samo u skoku u dalj. Zato sam već sad prestala trenirati troskok i okrenula se dalju. Sad me očekuju i dva natjecanja u kojima ću skakati u dalj. Već u subotu ću nastupiti na Cro openu u Varaždinu, a tjedan dana kasnije i na seniorskom prvenstvu Hrvatske.

Bit će mi to dobri testovi da vidim koliko sam spremna za EP. Očekujem da ću i u toj disciplini popraviti osobni rekord, kao što sam to napravila u ove druge dvije. U dalju mi je rekord 5,45 metara - zaključila je Mikela kojoj je sad lakše trenirati kad ima društvo. - Nema nas puno, tek tri, četiri u mojoj grupici, ali je to puno bolje nego kad sama treniram. Lakše je i zabavnije.

Zabavljajući se Mikela tako nastavlja sa žetvom medalja, s ove dvije iz Nizozemske stigla je već na 24 računajući samo svjetske i europske smotre, te, dakako, broncu u dalju iz Londona. Ta ipak ima posebno mjesto. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter