Mikac: Žalosno je da Cicarija danas zjapi prazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komemorativnim skupom u Brestu podno Žbevnice, na 400 metara nadmorske visine, održanim u organizaciji Udruge antifašista Buzeta, Opcine Lanišce i Udruge sela Brest, obilježena je 68. obljetnica paljenja kraških sela i dovršetak obnove spomenika NOB-a u Brestu.

Govoreci o tragicnim dogadajima koji su zadesili Cicariju tijekom NOB-a, predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman izdvojio je 10. kolovoz 1944. godine kada je okupator popalio i opljackao Vodice, Dane, Trstenik, Klenovšcak, Rašpor i Racju Vas.

U tih šest sela, rekao je Jerman, tada je bilo 400 obitelji koje su ostale bez krova nad glavom, a stanovnici Dana, Rašpora i Vodica odvedeni su iz svojih sela. Cicarija je tijekom Drugog svjetskog rata podnijela ogromne ljudske i materijalne žrtve, poginula su 162 borca te 79 žrtava fašistickog terora.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruge sela Brest Mladen Mikac, te laniški nacelnik Neven Mikac.

- Za vrijeme Drugog svjetskog rata istarski Kras brojao je 4.600 duša, a danas ih nema ni deset posto. Ovi podaci govore koliko je rat nanio zla ljudima i ovom istarskom kraju, sela su bila popaljena, porušena, ljudi u zbjegovima. U poratnom razdoblju morali su odlaziti trbuhom za kruhom, na Cicariji su ostali najhrabriji. Danas su sve ceste asfaltirane, sela imaju infrastrukturu, nije ništa gore nego drugdje, osim što imamo sela sa svega jednim stanovnikom, istaknuo je Neven Mikac.

Žalosno je da Cicarija zjapi prazna, rekao je laniški nacelnik te zamolio mlade generacije da pokušaju ostati u rodnom kraju i tu naci svoje mjesto pod suncem.


Podijeli: Facebook Twiter