Mika Hakkinen ne pije dok vozi

Dvostruki svjetski prvak provozao se zatvorenim doijelom Radničke ceste u Zagrebu (I. Klindić/CROPIX)
Dvostruki svjetski prvak provozao se zatvorenim doijelom Radničke ceste u Zagrebu (I. Klindić/CROPIX)

Ma koliko se trudili sve zajedno predstaviti kao hvale vrijedan humani projekt "Join the Pact" kojem je glavna misija propagirati vožnju u trijeznom stanju, Zagreb je jučer prije svega uživao u činjenici da je u zatvorenom dijelu Radničke ulice proslavljeni F1 pilot Mika Hakkinen pokazao svoje nevjerojatno vozačko umijeće.

Automobil "za utrke" jučer je bio Caparo T1, britanski sportski automobil što s bolidima Formule 1 dijeli mnoge zajedničke karakteristike.

Primjerice, karoserija mu je napravljena od karbonskih vlakana, težine je svega 470 kilograma, a motor što koristi je središnje postavljeni, moćni V8 s 3,5 litara i 575 KS tako da brzinu od 100 km/h doseže za samo 2,5 sekundi.

Ma koliko kampanje što se mogu sažeti u jednostavnu misao "dok piješ ne vozi" godinama bile sastavni dio raznih medijskih platformi, činjenica je da se i danas u najvećem broju prometnih nesreća kao jedan od osnovnih problema pojavljuje alkohol.

Smanjena moć rasuđivanja, agresivnost, pretjerane brzine u situaciji smanjene kontrole nad procesom vožnje prečesto rezultiraju - smrtnim posljedicama. A da tome ne bi bilo tako, od 2008. godine djeluje globalna kampanja "Join the pact" ili u slobodnom prijevodu - "Pridružite se" kojom jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača žestokih alkoholnih pića Johnnie Walker poziva vozače da ne piju dok voze.

"Pakt" s "Johnniem" odmah je, prije pet godina, potpisalo 800 tisuća ljudi. Akcije širom svijeta podržalo je 225 milijuna, a stav akcije "Join the Pact" prihvatilo je i 25 svjetskih vlada. Hoće li jučerašnji spektakl uroditi ma kakvim pozitivnim pomacima, s manje alkohola za volanom, provjerit možemo već - ovog vikenda. (E. PRODAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter