MIK starta na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset mikovskih kompozicija u konkurenciji, festivalska karavana koja broji preko sto clanova, pet gradova i dvije opcine na podrucju Istre i Kvarnera, i sve to od subote do subote, odnosno od 23. do 30. lipnja - kratki je brojcani status ovogodišnjeg Festivala Melodije Istre i Kvarnera, jedinog putujuceg glazbenog festivala zacetog još 1964. godine u ondašnjem rijeckom kinu Partizan.

Na cijim ce sve pozornicama mikovci svirati, pjevati i plesati, i što ce tijekom osmodnevnog putovanja ponuditi svojoj vjernoj publici? Kako to vec 48 godina i biva, karavana ce startati danas oko 16 sati iz Rijeke. Prvu festivalsku vecer uprilicit ce na opatijskoj Ljetnoj pozornici, potom ce sutra put Svetog Petra u Šumi, da bi tamo prvi put u povijesti zapjevali Supetarcima.

U ponedjeljak 25. lipnja ocekuje ih bakarski Žal ribara, a dan kasnije Trg slobode u Umagu. Mala opcina za velike fešte, Gracišce, docekat ce ih u srijedu 27. lipnja. U maticnoj luci, Rijeci, na Gatu Karoline Rijecke, nastupit ce u cetvrtak 28. lipnja, a onda put pod noge pa u Novalju, gdje ce najprije u petak 29. lipnja na Trgu Ruža vjetrova obaviti generalnu probu, a potom u subotu 30. lipnja imati finalnu vecer, koja ce unatoc prvotnim pricama o odloženom prijenosu, ipak osvanuti direktno na hrvatskoj javnoj dalekovidnici.

U konkurenciji za pobjednika MIK-a naci ce se tzv. stara, prekaljena MIK-ova imena, ona mlada kojima je to prvi nastup na MIK-u, ali i ona dobro znana, no nikad dosad videna na ovom nomadskom festivalu. Medu takvima zasigurno je najzvucnije ime Krunoslav Kico Slabinac.

Debitant na MIK-u je i Giuliano, kao i Ana Horvat, koja je pobjedom na festivalu Grobnicka skala izborila nastup na MIK-u, te grupa Trend i ženska klapa Volosko. Tu su i tzv. mikovski povratnici Highlandersi, Yamas i Damir Kedžo, mlade snage MIK-a Valentina Briški i Toni Markovski, Helena Brajkovic, Antonio Krištofic, kao i vec prekaljeni mikovci - Duško Jelicic Dule, Vesna Nežic-Ružic i Joso Butorac.

Klapa Sol, Oliver Berekin, Alen Polic, Gina, Daniel Nacinovic, Robertino, Lado Bartonicek i Katja Budimcic takoder su mikovcima dobro znana i draga imena.


Podijeli: Facebook Twiter