MIK pocinje u Opatiji, završava u Novalji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još dvadesetak dana i karavana Melodija Istre i Kvarnera, jedinog putujuceg glazbenog festivala u Hrvatskoj, krenut ce na još jedno putovanje.

Od 22. svibnja 1964. godine zapjevali su mikovci mnogima i pjevali s mnogima uzduž i poprijeko Istre, Kvarnera i otoka. Ovogodišnju turneju pocet ce 18. lipnja u Opatiji, potom 19. lipnja putuju u Pag gdje ce nakon 31-godišnje pauze drugi put u svojoj povijesti zapjevati gradanima. Na krckom ce Kamplinu nastupiti 20. lipnja, dan kasnije mikovske ce se kompozicije oriti Umagom, a Dan antifašizma proslavit ce s Bakranima.

Gracišce ce karavanu ugostiti 23. lipnja, u maticnoj ce luci Rijeci nastupiti 24. lipnja, a onda valove pod noge i put Novalje, u kojoj ce 24. lipnja imati generalku, da bi u nedjelju, 26. lipnja, okoncali ovogodišnje izdanje novaljskom finalnom veceri koju svi obožavatelji mogu pratiti i u izravnom televizijskom prijenosu, u 21 sat na Prvom programu HTV-a.

Sedam gradova i jedna opcina, smješteni na podrucju cak cetiri županije, ove ce godine dobiti veselije izdanje MIK-a, što znaci da se medu dvadeset novih kompozicija nalazi podosta onih prpošnijeg glazbenog izricaja, reci ce direktor Andrej Baša. "Snimanja mikovskih noviteta su pri kraju" kazao je to Aleksandar Valencic, glazbeni producent MIK-a, te dodao da ce se sa svim pjesmama slušatelji radiopostaja moci upoznati i prije pocetka festivala.

A tko li ce to nastupiti na mikovskim pozornicama 2011. godine? Valentina Briški, Linda Gizdulic, Helena Brajkovic, grupa Fortunal, ali i Davor Radolfi te ansambl Kaljina koji prati Alena Polica, debitanti su ovogodišnjeg MIK-a.

Doajeni su: Vesna Nežic Ružic, Mirjana Bobuš i Duško Jelicic, a tu su i nešto mladi, ali vec dugi niz godina MIK-u vjerni interpreti: Alen Polic, Gina Picinic, Vivien Galletta, Katja Budimcic, Robertino, Lado Bartonicek, Toni Markovski i klapa Sol.

Danijel Nacinovic, jedan od plodnijih tekstopisaca MIK-a i ove godine nastupit ce kao izvodac, baš kao što ce to uciniti i MIK-u vjerni Dalmatinci Lidija Bacic i Oliver Jakovcev Berekin. Mnoge ce rastužiti što ove godine na MIK-u nema Karin Kuljanic, Tamare Brusic i Voljena Grpca, ali i razveseliti povratak mikovskog doajena Jose Butorca i publici uvijek drage Sabrine. Voditelji su i ove godine Mario Lipovšek Battifiaca i Helena Šipraka.

Još jedan novitet donosi ovogodišnji MIK. Naime, nagrada Roženice, što je Radio Pula vec dugi niz godina dodjeljuje kompozitoru koji u kompoziciji najbolje ukomponira istarski melos, mijenja ime. U cast nedavno preminulom maestru Nellu Milottiju od ove ce godine nagrada nositi njegovo ime. (S. MRKIC MODRIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter