MIK: Finalna večer ove godine u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival Melodije Istre i Kvarnera ove godine slavi 52. rođendan. U subotu, 18. lipnja doživjet će 46. izdanje, i to upravo u Rijeci, u kojem će na Korzu, pod Gradskom urom otvoriti prvu od pet festivalskih večeri 2016. godine. Baš kao i Rijeka, grad koji ga je iznjedrio i MIK je tvrdoglavo, uporno i žilavo biće - ne da straha na se, riva po svomu pa do kud doriva. Rivaju Rijeka i MIK skupa čuda let. U MIK-ovom rodilištu, kinu "Partizan" ili kinu "Teatro Fenice", već odavno igra samo jedan film, ime mu je sjećanje, no ovaj tandem - MIK i matična mu luka - znaju da je film jedno, a stvarnost sasvim nešto drugo, pa svaki na svoj način, a opet zajedno, žive 21. Grad na Rječini sa 17 finalnih večeri jedinog hrvatskog glazbenog putujućeg festivala u Hrvatsku već odavno je stekao titulu grada u kojem je MIK najviše puta priredio svoje "grande finale".

U MIK-ovoj pjesmarici nalazi se i najviše pjesama posvećenih rodnom gradu. A MIK, oduvijek više čovjek nego festival, i promišlja tako pa kaže - srce je svugdje ali uvijek tamo gdje je dom.

Riječko isplovljavanje

- MIK ove godine starta u Rijeci. Vjerujem da će mu i ovogodišnja plovidba biti uspješna kao i sve koje je dosadašnje. MIK njeguje čakavski izričaj i tradiciju našeg kraja, a upravo na tim stavkama, uz upliv novih ideja i razmišljanja promišljali smo i riječku kandidaturu za dobivanje titule Europske prijestolnice kulture. Sigurno je da će i MIK svojom tradicijom 2020. biti značajno događanje u okviru svega onog što će Rijeka svijetu ponuditi kao EPK-a, kazao je prvi čovjek grada na Rječini, Vojko Obersnel.

MIK pjeva i svira u...

Festival Melodije Istre i Kvarnera ovog će lipnja posjetiti 4 grada i jednu općinu. U subotu 18. lipnja pjeva u Rijeci, večer kasnije osvaja opatijsku Ljetnu pozornicu. U ponedjeljak 20. lipnja nastupa u Puntu koji s Gradom Krkom i Općinom Malinska-Dubašnica naizmjenično dijeli domaćinstvo Festivala, a u utorak, 21. lipnja karavana odmara. Put kastavske Crekvine kreće u srijedu 22. lipnja, a onda prelazi Učku i u Umagu u četvrtak, 23. lipnja priređuje generalku, da bi u petak 24. lipnja na Trgu slobode priredio finalnu večer. (Slavica MRKIĆ MODRIĆ, snimio Marko GRACIN)


Podijeli: Facebook Twiter