Mijo Mirković povezao Rakalj, Suboticu i Medulin


Na 21. međunarodnom susretu "Rakalj u srcu" domaćinski KUD "Mate Balota" ugostio je članove Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice te DKUS-a "Mendula" iz Medulina. HKC Bunjevačko kolo su 1970. godine osnovali ugledni Hrvati iz Subotice s ciljem očuvanja i razvijanja kulture i običaja Hrvata Bunjevaca, a u Raklju su izveli splet bunjevačkih plesova, hercegovački ples Linđo, bunjevačko momačko kolo te vlaške igre i ples.

Susretište novih naraštaja

- Subotica i Rakalj povezani su vezom čiji su korijeni stvoreni još u vrijeme Mije Mirkovića iliti Mate Balote kada je službovao u Subotici kao profesor ekonomije na Pravnome fakultetu, a 1933. godine je izabran za docenta na tom fakultetu. I poznata subotička gostionica "Tri šešira", okupljalište istarskih emigranata, ali i boema onoga vremena, mjesto je na kojem su se tada svirale roženice i čula domaća besida i istarska kanta. Istarski su emigranti ondje nalazili mjesto za sebe pa je s Balotom vrijeme tamo provodio i čuveni glumac iz Istre Ivo Erman, priča nam predsjednik rakljanskog KUD-a Josip Percan.

Iako su tadašnje okolnosti i veze bili znatno drugačiji, jer su počivali na odvojenosti od zavičaja, o čemu govori i Balotina zbirka "Dragi kamen" nastala upravo tada, postavljeni su temelji današnje suradnje Raklja i Subotice. Gostima iz Subotice domaćini su darivali Balotinu knjigu "Od Raklja do Londre" uz posvetu: "Od Raklja do Subotice dio je životna puta Mije Mirkovića - Mate Balote, a danas je to blistavi most susretišta novih naraštaja: KUD-a Mate Balota i HKC-a Bunjevačko kolo na 21. susretu u Raklju".

S Medulincima pak, Grakalićima, Lazarićima i drugima, Balota je u emigraciji svirao roženice. Otud veza i s medulinskim DKUS-om Mendula koji se predstavio plesom, kantom i svirkom svoga kraja. Medulinci su u Rakalj stigli nakon prošlotjednog pira između Medulinke Jane Leverić i Rakljana Mihe Mirkovića, gdje su među brojnim gostima bili i Rakljanci. Domaćini iz KUD-a "Mate Balota" predstavili su se plesovima šete paši, šic i stara polka te balun, od najmlađih do najstarijih članova, pod koreografskom palicom Stjepana Celića.

Koliko je od Učke do mora

Čule su se i kante "Spod mi Raklja sela", "Popuhla je tramontana", "Oj, Rakljanko" i "Koliko je od Učke do mora" u izvedbi Nevije Grgorinić, Ljiljane Miloš, Cvitka Brgića, Josipa Vlačića i Klaudija Knapića. Nastupili su i Maksimilian i Karlo Peruško, Erik Percan i Noel Bodetić na roženicama.

KUD njeguje i književno stvaralaštvo Mate Balote: Anđela Knapić kazivala je "Dragi kamen", Karla Peruško "Pastiricu", a Patrik Bolković "Govore da nisan fin". Bolković je uspješno i vodio večernji program pred mnogobrojnom publikom, sve dok ih kiša nije premjestila u Društveni dom. Tamo je fešta nastavljena uz Serđa Valića, također poznatog Rakljana i skupljača etnomuzikološke građe. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter