Mijenjaju se propisi za proizvođače sira

Proširit će se popis materijala za ugradnju u siranama (M. MIJOŠEK)
Proširit će se popis materijala za ugradnju u siranama (M. MIJOŠEK)

Od 1. srpnja 2013., danom pristupa EU-u, u Hrvatskoj se primjenjuju europski zakoni. Važno je svakog dana izdvojiti sat vremena i provjeriti je li došlo do izmjene propisa, pratiti analize opasnosti i uvođenja zabrane. Opravdanje "nismo znali" više ne vrijedi, rekla je Nevenka Gašparac, iz Centra za kvalitetu HGK-a na edukativnoj radionici za proizvođače sira, održanoj danas u Županijskoj komori u Puli.

Okupljenim istarskim proizvođačima poručila je da budu vrlo oprezni sa svime što ulazi u njihov objekt, jer da s time bude najviše problema. Upoznala ih je sa zakonskim novostima koje najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Naime, u planu su izmjene svih trenutno važećih nacionalnih propisa u području hrane životinjskog podrijetla, ali i uvođenje novih propisa.

Gašparac je pojasnila da se najznačajnije izmjene odnose na uvjete opremanja objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

- To znači da će se objektima malog kapaciteta dopustiti korištenje obrađenih drvenih konstrukcija u prostorijama za dimljenje, zrenje i skladištenje. Podovi, zidovi i stropovi moći će biti od prirodnih materijala, a različite tehnološke faze proizvodnje ili proizvodnja različitih proizvoda moći će se odvijati u jednoj prostoriji. U jednoj prostoriji će se moći skladištiti sirovine i gotovi proizvodi, rekla je Gašparac.

- Za objekte koji služe proizvodnji sira moći će se koristiti jedan sudoper za pranje ruku i hrane, a voda će se jednom godišnje ispitati udovoljava li odredbama propisa o vodi za piće. I kao posljednje, ako se ne bude mogla osigurati analiza na somatske stanice i ukupni broj mikroorganizama, bit će dovoljno da mlijeko nema vidljivih promjena, rekla je Gašparac.

U nastavku je upozorila proizvođače sira kakve će dokaze od njih tražiti nadležna inspekcija. "Ustanovit će je li sustav ispravno postavljen i provodi li se učinkovito i dosljedno. Potom, je li djelovanje i uz to povezani rezultati u skladu s planom te jesu li uspostavljene mjere prikladne za postizanje ciljeva", zaključila je Gašparac. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter