Mijenja se 15 veleposlanika i konzula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci odlaska predsjednika Stjepana Mesica s dužnosti ocekuje se još jedna rotacija u hrvatskoj diplomatskoj mreži tijekom koje bi trebalo biti promijenjeno 15-ak veleposlanika i konzula, a neki od dugogodišnjih diplomata odlaze ili su vec otišli u mirovinu.

Medu njima je i Ivica Maštruko, nekadašnji savjetnik predsjednika za vanjsku politiku, koji je krajem studenog opozvan s dužnosti veleposlanika u Rumunjskoj pa je veleposlanstvo otad vodio privremeni otpravnik poslova. Prema neslužbenim informacijama, Maštruka ce u Bukureštu naslijediti Gordan Grlic Radman iz MVPEI-ja.

U mirovinu ce navodno i Dobroslav Silobrcic, koji je u vrijeme Miomira Žužula bio glasnogovornik Ministarstva, nakon cega je 2005. upucen na mandat u Norvešku. Na Silobrcicevo mjesto, prema neslužbenim informacijama, trebala bi doci Vesela Mrden Korac, trenutno veleposlanica u Kanadi, za koju se tvrdi da je iznimno sposobna te da je jedna od zaslužnijih što je Kanada ukinula vize hrvatskim državljanima. Baš zbog njezinih sposobnosti pojavila se ideja da se uputi kao veleposlanica u Nizozemsku, zemlju s kojom Hrvatska ima intenzivne i ponekad problematicne odnose (zbog suradnje s Haagom). No, tamo je tek nedavno za veleposlanika imenovan Josip Paro, takoder iskusan dugogodišnji diplomat, pa se od ideje o novoj veleposlanici odustalo.

Do promjene bi trebalo doci i u hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici. Od 2004. godine na celu tog veleposlanstva je Emilio Marin, no ocekuje se da ce ga uskoro zamijeniti Filip Vucak, nekadašnji veleposlanik u Španjolskoj koji je proteklih godinu dana radio u centrali Ministarstva na Zrinjevcu.

Pred kraj Mesiceva mandata neki od njegovih suradnika dobit ce takoder diplomatske pozicije. Zasad se spominju dva imena, procelnik kabineta predsjednika Hrvoje Cvitanovic te predstojnik Ureda predsjednika Amir Muharemi. Prema neslužbenim informacijama, Cvitanovic bi trebao postati novi generalni konzul u Hamburgu, dok ce Muharemi za generalnog konzula u Istanbul. Obojica su zapravo karijerni diplomati. Cvitanovic je godinama radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a neko vrijeme i kao savjetnik u veleposlanstvu u Švicarskoj. Muharemi je, pak, pocetkom ovog desetljeca bio veleposlanik u Turskoj te zatim zamjenik veleposlanika pri UN-u u New Yorku.


Podijeli: Facebook Twiter