Mijenja li se ZOR ili Zakon o placama?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kakvi su Vladini planovi sa Zakonom o radu te hoce li i dalje, nakon prikupljenih potpisa za referendum, inzistirati na njegovim izmjenama, pokazat ce sutrašnja sjednica Vlade. Ako u Sabor pošalje amandmane na svoje ranije upucene izmjene tog zakona znacit ce to da premijerka Jadranka Kosor ne odustaje od promjena ZOR-a unatoc prikupljenim potpisima, a ako to ne ucini, iako je amandmane najavila prije dva tjedna, bit ce to znak da Vlada popušta.

Za koju se opciju vlast odlucila, u Vladi ne žele službeno govoriti, uz objašnjenje da ce se dnevni red sjednice odrediti tek na užem kabinetu nekoliko sati prije njezina pocetka.

Ipak, naši izvori iz Banskih dvora isticu da je i premijerka svjesna toga da bi upucivanje amandmana u parlament i inzistiranje na zakonu, i to u trenutku kad iz sindikalnih krugova stižu vijesti o šesto tisuca potpisa za referendum, bilo mahanje crvenom krpom sindikatima. Pozivaju se i na to da je premijerka zaustavila amandmane i prije nego što su potpisi prikupljeni te porucuju da najvjerojatnije Vlada nece inzistirati na zakonu dok se ne rasplete referendumska prica.

Nešto radikalniji clanovi Vlade tvrde pak da je premijerka samo privremeno obustavila pricu oko amandmana da ne bi davala sindikatima dodatni medijski prostor, ali da bi sada, jer to situacija zahtijeva, morala inzistirati na izmjenama ZOR-a.

Vlada, kako doznajemo, razmišlja i o planu B, po kojem se Zakon o radu ne bi mijenjao, ali bi se zaposlenima u državnoj upravi i javnom sektoru mogla uskratiti božicnica, regres, dar za djecu... U Banskim dvorima se, otkrivaju naši izvori, od pocetka kalkuliralo i s opcijom da se ZOR ne mijenja, ali da se izmjenama Zakona o placama u javnim službama, državnim zaposlenicima suspendira isplata božicnica i regresa te ostalih materijalnih prava.

Tako bi kolektivni ugovori koji su istekli i dalje bili u produženoj primjeni, ali bi se u Zakon o placama ugradila odredba da Vlada odlucuje o placama i isplati materijalnih prava u slucajevima kad kolektivni ugovori isteknu. Vrijedila bi pravila vezana uz, primjerice duljinu godišnjeg odmora, dobivanje otkaza, ali bi Vlada odlucila hoce li i kolike božicnice isplatiti.

U tom slucaju mogla bi odlucivati samo o pravima 240 tisuca zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru, dok bi se prava iz kolektivnih ugovora u javnim poduzecima, zbog kojih je dobrim dijelom i pokrenuta izmjena ZOR-a, i dalje primjenjivala. Zato je u Vladi još uvijek jaka opcija, a predvodi je ministar prometa Božidar Kalmeta, koja se zalaže da se Zakon o radu mijenja pod svaku cijenu.


Podijeli: Facebook Twiter