Mijandrušić: Nisam spavao četiri mjeseca zbog IPARD-a

Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici
Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici

- Nisam spavao četiri mjeseca zbog odbijenice koju smo dobili za financiranje iz IPARD programa, ali je 19. prosinca od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ipak stigla najdraža novogodišnja čestitka kojim se prihvaća naš prigovor, otkrio je na posljednjoj sjednici općinskog vijeća gračaški načelnik Ivan Mijandrušić.

Za asfaltiranje sedam kilometara nerazvrstanih cesta na relaciji Škljonki-Valeti-Sveti Juraj-Perunčevac-Sveti Stjepan Općina se zadužila u visini od 3,75 milijun kuna, a zbog uočenih nedostataka odnosno stoga što cesta na nekim dijelovima nije prolazila koridorom javnog dobra, povrat novca iz europskog pretpristupnog fonda bio je prvotno uskraćen.

- Novac bi trebao stići ovih dana, ali koliko papira i dokumentacije, projektanata, geometara, odvjetnika, konzultanata, a onda kada stigne odbijenica, svi dignu ruke jer im je sve već plaćeno. To je kao serija "Lud, zbunjen, normalan", požalio se Mijandrušić na proceduru.

Jednoglasno je donesen rebalans proračuna kojim je zbog ukupnog zaduživanja u visini od 4,47 milijun kuna (najvećim dijelom zbog navedenog asfaltiranja) općinski proračun porastao s 11,04 na 15,66 milijun kuna. "Godina je bila jako dobra što se tiče obavljenih radova, ali ne što se tiče financija", rekao je načelnik, dok je financijska referentica Aleana Mijandrušić istaknula da je dobar znak što su porezni prihodi bili na jednakoj razini kao lani.

Novi proračun za 2014. godinu iznosi 13,75 milijun kuna, dok je projekcija za 2015. godinu 11,75, a 2016. godinu 8,24 milijuna kuna. Opadanje proračuna planira se zbog otplaćivanja akumuliranih kredita.

Samo 10 od 120 kilometara nerazvrstanih cesta na Gračašćini upisano je u zemljišne knjige kao javno dobro u općinskom vlasništvu, nalaz je Državnog ureda za reviziju koje nalaže da se u narednom periodu pokrene upis u zemljišne knjige, što će za Općinu bit skup i dugotrajan posao.

Osnivanje komunalne tvrtke Usluga Odvodnja koja se odvaja od pazinske Usluge dovelo je do rasprave između Mijandrušića i njenog direktora Dragana Šiprake o vlasničkim udjelima općina Pazinštine. Ispostavilo se da je Općina Gračišće koja je 1991. godine u Usluzi imala 9,6 posto udjela tri godine kasnije spala na 2,3 posto, pri čemu je Mijandrušić ustvrdio da je tadašnji gradonačelnik Robi Zgrablić vlasničkim izmjenama "elegantno preveslao općine Pazinštine".

- Forši budemo prva općina u Hrvatskoj sa žičarom, odgovorio je Mijandrušić vijećniku Mauriciju Smokoviću (HNS), koji se, kao jedini prisutni oporbeni vijećnik (!?), zanimao za ideju žičare Sopot - Gračišće, dodavši da očekuje odobrenje studije isplativosti, a onda bi se išlo dalje.

Melodija Istre i Kvarnera se zasad više neće organizirati u Gračišću što zbog štednje, a što zbog toga, jer se došlo do vrhunca manifestacije. Smokovića je zanimalo što je s proširenjem škole, na što je načelnik kazao da će njeno proširenje ovisiti o EU-fondovima, jer Općina za to nema novca, a trenutno se od Ministarstva čeka odobrenje financiranja izrade glavnog projekta. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter