Mijandrušić: Diskriminira nas Ministarstvo kulture

Gračaški načelnik Ivan Mijandrušić (A. DAGOSTIN)
Gračaški načelnik Ivan Mijandrušić (A. DAGOSTIN)

Gračaški načelnik Ivan Mijandrušić (IDS) uputio je medijima predstavku u kojoj protestira zbog izostanka financijskih sredstava Ministarstva kulture za obnovu župne crkve sv. Vida, Modesta i Krescencije u Gračišću.

Žali se da je Općina Gračišće za očuvanje kulturnih dobara u 2015. godini dobila "smiješan iznos" od 80 tisuća kuna. Stoga su zatražili dodatna sredstva za obnovu župne crkve sv. Vida u Gračišću u iznosu od 450 tisuća kuna, točnije za konzervatorsko-restauratorske radove na bočnim brodovima.

Obnova slika

Tvrdi da je usmeno od doministra kulture Alena Kajmovića dobio informaciju da je na sjednici Hrvatskog vijeća za kulturna dobra održanoj 13. listopada odobreno da se Općini dodijeli 360 tisuća kuna (bez PDV-a) za restauratorske radove na zidnom osliku u bočnim brodovima crkve. No, u međuvremenu je pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban samostalno odlučila da se ta odluka povuče, a na njegove pozive više nije htjela odgovarati, kaže Mijandrušić.

Prema pravu na pristup informacijama poslali smo novinarski upit Ministarstvu kulture o tome što je odlučeno na spomenutoj sjednici HVKD-a vezano za Gračišće, zatražili zapisnik sa sjednice te proslijedili Mijandrušićevo pitanje "gdje su završila navodno odobrena sredstva". U odgovoru Ministarstva stoji da je zapisnik sa sjednice objavljen na njihovoj web-stranici. No, na navedenom linku na kojem se nalaze određene odluke HVKD-a sa spomenute sjednice uopće se ne spominje Gračišće.

Nadalje, stoji da je HVKD bio upoznat sa zamolbom za dodatna sredstva, međutim, iz Ministarstva kulture su izbjegli odgovoriti na direktno pitanje kakvo je bilo mišljenje HVKD-a o gračaškom zahtjevu. Već kažu: "HVKD je savjetodavno tijelo koje daje preporuke, upoznaje se s programima, predlaže ili daje svoje mišljenje i ne odlučuje o visini i dodjeljivanju dodatnih sredstava". U odgovoru također piše da je Ministarstvo kulture za sanaciju mjesnog zvonika u Gračišću od 2002. do 2004. godine izdvojilo 1,59 milijun kuna, za župnu crkvu sv. Vida od 2009. do 2014. godine 895 tisuća kuna, dok je u 2015. godini odobreno 80 tisuća kuna.

Različiti podaci

- Pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban odobrava sredstva samo onim općinama u kojima je HNS na vlasti. Tako sam čuo, a sada i doživio, kaže načelnik Mijandrušić, koji nam je predao odobrene ugovore za sanaciju župne crkve, u posljednje tri godine, otkad Ministarstvom kulture upravlja HNS. Prema toj dokumentaciji tijekom 2013. godine Općini je odobreno 85 tisuća, 2014. godine ponovno 85 tisuća kuna, a 2015. godine 80 tisuća kuna. Mijandrušić smatra da su ta sredstva nedovoljna za obnovu barokne župne crkve sagrađene 1769. godine na mjestu starije srednjovjekovne. Štoviše, smatra da se radi o namjernom diskriminiranju općine kojom vlada IDS-ov načelnik od Ministarstva kojim ravnaju HNS-ovi kadrovi, što se, kaže Mijandrušić, nije događalo u vrijeme HDZ-ove vlasti. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter