Mija Aleksić - jedan i neponovljiv

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Izložba "Mija Aleksić - Biti glumac", u četvrtak je otvorena u pulskim prostorijama Srpskog kulturnog centra, a u sklopu 62. Pulskog filmskog festivala, nudi sadržajno i pregledno fotografsko putovanje kroz jednu blistavu glumačku karijeru koja je ostavila duboki trag u najuspješnijem naslijeđu jedne kinematografije, od kultnih filmova Aleksandra Petrovića "Skupljači perja" i "Biće skoro propast svijeta" do iznimno značajnih filmova Puriše Đorđevića "Jutro", "Podne" i nezaboravnih Šijanovih "Maratonaca koji trče počasni krug", sve do posljednjeg filma u kojem je glumio, "Tango Argentina" redatelja Gorana Paskaljevića.

Iako ga najšira publika pamti kao komičara, Aleksić je ostvario i brojne "ozbiljne" uloge, posebno u teatru, a izložba u tom kontekstu bilježi i njegove kazališne uloge 60-ih i 70-ih u "Richardu III", "Tartuffeu" i "Cyranu de Bergeracu", a ostavio je veliki traga i na televiziji, ali i na radiju, stekavši veliku popularnost u emisiji Radio Beograda "Veselo veče".

- Tko bi mogao odbiti izložbu o Miji Aleksiću. On je 1962. dobio u Puli Zlatnu Arenu, a upravo počinje 62. Pula. Djetinjstvo i mladost vezane su nam za ove slike i lijepo je na ovaj način početi Pulski filmski festival, kazala je Gordana Restović, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival, prilikom otvaranja izložbe. Uz organizatore, SKUC i Klub Srba Istarske županije, Pula Film Festival je suorganizator izložbe.

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac i producent izložbe, rekao je da je ova izložba prije dvije godine realizirana u Gornjem Milanovcu u povodu 90. godišnjice rođenja ovog velikog glumca, a sadržajno je cjelovita prvenstveno zahvaljujući obitelji glumca i Jugoslavenskoj kinoteci. Ove se godine, podsjetio je zatim autor izložbe Boban Stefanović, obilježava 20 godina od smrti Mije Aleksića, naglasivši veličinu njegova opusa. Aleksića je, naime, glumio u 52 filma i više od stotinu kazališnih predstava. U tom smislu, vrijedi citirati jednu njegovu "zapovijed": "Stotu predstavu igraj kao i prvu, ali bolje!". Na koncu je

Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije prenio pulskoj publici iskrene pozdrave kultnog, danas 91-godišnjeg redatelja Puriše Đorđevića. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter