Mihić: Ugostitelji najčešće pod lupom poreznika

(D. ŽUNIĆ / CROPIX)
(D. ŽUNIĆ / CROPIX)

Porezna uprava je od početka lipnja, u sklopu nadzora poslovanja ugostitelja na jadranskoj obali, privremeno zatvorila 155 ugostiteljskih objekata zbog kršenja odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Do 12. kolovoza ukupno je obavila 25.394 nadzora, utvrdivši pritom 3.055 nepravilnosti te je izrekla 596 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti, od čega se, dakle, četvrtina odnosi na ugostiteljske objekte.

Najviše ugostitelja dobilo je privremenu zabranu obavljanja djelatnosti u Dubrovniku, njih 49, a najčešći razlog bio je neizdavanje računa.

Na drugom je mjestu Rijeka s 28 zabrana za rad ostalih ugostiteljskih objekata, i to najčešće zbog neplaćanja dospjelih obveza poreza i doprinosa. Slijedi turistički Split sa zatvorena 24 ugostiteljska objekta, gdje je također kao najčešći razlog navedeno je neizdavanje računa.

Zanimljivo je da je 18 ugostiteljskih objekata zatvoreno u Pazinu, a najčešći razlozi bili su neizdavanje računa i neplaćanje dospjelih obveza, u Šibeniku je bilo privremeno zatvoreno 13 ostalih ugostiteljskih objekata, najčešće zbog neizdavanja računa, ali i pronađenog viška u blagajnama, dok je u Gospiću zatvoreno 12 objekata. U Zadru je bilo zatvoreno 11 ostalih ugostiteljskih objekata, i to najčešće zbog neizdavanja računa.

Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske, komentirao je toliki broj zatvaranja.

- Činjenica je da se ugostiteljske objekte najviše kontrolira, dok drugi segmenti gospodarstva nisu pod takvom lupom. Ima puno segmenata u kojima se vrti velik novac, a koji se slabije kontroliraju. Nije dobro što se ugostiteljski objekti zatvaraju usred sezone često ne uzimajući u obzir težinu prekršaja i socijalnu komponentu, kao što je to u nekim drugim europskim zemljama, kazao je predsjednik Ceha ugostitelja i najavio razgovor u Ministarstvu financija.

Na terenu očito ima svega, od nekoliko puta većeg prometa koji su ugostitelji nakon uvođenja fiskalizacije prijavljivali, do slučajeva zatvaranja kafića u Rijeci zbog 24 kune viška u blagajni ili bijega inspektora iz slastičarne s kuglicom sladoleda u Dubrovniku prije nego je konobarica uspjela utipkati šifru i pričekati da račun prođe elektronsku kontrolu.

Glavni "čistač", ministar financija Slavko Linić, prekjučer je, pak, u svom stilu komentirao kako onaj tko vara proračun mora znati da vara građane Hrvatske i da milosti prema njemu neće biti. (A. JURIČIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter