Mihalinec: Posljednji krik za spas kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Problem smještaja pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova rezultat je totalne nebrige vladajucih Istarske županije koji traje, usudio bih se reci, od nezavisnosti Republike Hrvatske, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec pred brojnim zaposlenicima i povjerenicima sindikata pulskih srednjih škola koji su se okupili da bi još jednom ukazali na goruci problem s kojim se suocava pulska glazbena škola.

U Istarskoj županiji, kao vodecoj u Hrvatskoj, nastavio je Mihalinec, ulaganje u obrazovanje je na najnižim razinama i nitko iz Zagreba, Splita ili Varaždina za to nije kriv doli osnivaca srednjih škola, odnosno Istarske županije. Dodao je da je nedopustivo da IŽ kao treca županija po uspješnosti ne ulaže ništa u obrazovanje.

Kazao je da bi privremeni smještaj škole u poslovnom centru Uljanika vjerojatno postao stalni da nije stiglo rješenje da se u travnju iduce godine moraju iseliti. Napomenuo je da ni ondje ni u podrumu žute škole, gdje ju se namjerava preseliti, nema uvjeta.

- Zasad postoji tek idejni projekt "Pulske srednje škole" koji ce se dogadati u buducnosti i pitanje je kad ce zaživjeti, rekao je Mihalinec. Napomenuo je da ni to nije rješenje jer se u glazbenoj školi svira i pitanje kako ce se odvijati nastava drugih škola.

Bila bi to prva glazbena škola u podrumu, ironicno je zakljucio Mihalinec te naveo primjer Varaždina gdje je glazbena škola smještena na vrlo atraktivnoj lokaciji, kakvu zaslužuje.

- Za to treba imati volje i želje, no župan Ivan Jakovcic nema interesa, važnije su mu vinske ceste, golf i "Brijuni rivijera", rekao je Mihalinec te naglasio da je ovo posljednji krik za spas kulture u Puli. Istaknuo je da ce sindikat zaposlenicima Glazbene škole dati punu podršku te strucnu i financijsku pomoc jer je ulaganje u školstvo ulaganje u buducnost.

Kako je najavila povjerenica podrucnog odbora NSZSŠH-a Istarske županije Linea Brkljaca, podršku u njihovim sindikalnim aktivnostima dat ce povjerenici svih srednjih pulskih škola. Takoder, najavila je daljnju borbu za povratak Glazbene škole u maticnu zgradu u Smareglinu ulicu, bilo prosvjednim koncertima bilo obracanjem državnim instancama.

- U Puli se vec poslovicno obrazovanje koristi samo u dnevnopoliticke svrhe. Školi ne treba palijativno, vec trajno rješenje, rekao je, pak, glavni tajnik Sindikata Nijaz Karic, takoder najavljujuci daljnje sindikalne akcije koje ce podici na državnu razinu. (N. SOFTIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter