Mihalinec: Neisplata putnih troškova je kazneno djelo

Podnijet će kaznenu prijavu protiv ministra - Branimir Mihalinec (R. ŠUVAR/CROPIX)
Podnijet će kaznenu prijavu protiv ministra - Branimir Mihalinec (R. ŠUVAR/CROPIX)

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zaprijetio je masovnim tužbama i podizanjem kaznene prijave protiv ministra Željka Jovanovića ukoliko ne povuče dopis o neisplati naknade troškova prijevoza i dodataka na plaću za prosinac 2013. koji je u ponedjeljak Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo u sve osnovne i srednje škole.

- Neisplata plaće ili dijela plaće kazneno je djelo sukladno članku 132. Kaznenog zakona za koje je predviđena zatvorska kazna do tri godine. Smatramo da ovom odlukom ministar potiče ravnatelje i ostale u sustavu na počinjenje kaznenog dijela i stoga ćemo podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu sukladno članku 37. Kaznenog zakona, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik sindikata NSZSŠ koji je jučer uputio dopis ministru, a na znanje predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

Što se tiče naknade za troškove prijevoza one se prema kolektivnom ugovoru isplaćuje unaprijed i to najkasnije posljednjeg dana u mjesecu za idući mjesec, pa stoga sindikat poziva članove na pokretanje tužbi.

Tužbama je zaprijetio i Sindikat hrvatskih učitelja koji je jučer jednako energično reagirao prema ministru.

- Ovo je sramota vašeg ministarstva, ovo je kršenje kolektivnog ugovora, ovo je dodatno ponižavanje učitelja koji se sada pitaju kako otići na posao. Ukoliko ne uplatite odmah troškove prijevoza i ne platite prekovremeni rad očekujte 28.000 tužbi, izjavio je v.d. predsjednika SHU-a Vladimir Milošević.

Kao dugogodišnji učitelj iz Istre napomenuo je da je upravo u ovoj županiji veliki broj onih koji putuju na velikim udaljenostima, a kako bi dosegli normu nije rijetkost da rade i u tri škole.

- Ljudi su jako ogorčeni, neki prevale dnevno 50 do 100 kilometara, a s učiteljskom plaćom koja je manja od državnog prosjeka nemaju novaca da financiraju vlastiti dolazak na posao. (M. JERIN)

Prijevoz za prosinac u Istri isplaćen
U Istri se prijevoz nastavnicima srednjih škola, koji se daje iz decentraliziranih sredstava Županije, isplaćuje krajem mjeseca za sljedeći mjesec, a što je u skladu s kolektivnim ugovorom.

- Uobičajeno je da Ministarstvo kasni s uplatom, ali smo sa Istarskom Županijom dogovorili da nam kao osnivač srednjih škola ta sredstva uplati bez obzira kada im ona bivaju doznačena na račun.

Time su zaposlenici srednjih škola u Istri novac od prijevoza za prosinac već dobili, kaže Josip Šiklić ravnatelj Gimnazije i strukovne škola Jurja Dobrile u Pazinu.


CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter