Mihajlo Hrastov u cetvrtak na slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši pripadnik specijalne policije Mihajlo Hrastov tijekom cetvrtka ce dana izaci iz zatvora Lepoglava u kojem od lani služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zlocina na koranskom mostu u Karlovcu 1991. godine. Naime, Ustavni sud je poništio osudujucu presudu Vrhovnog suda zato jer nije bila javno objavljena.

Prema odluci Ustavnog suda suda, zbog cinjenice da je Vrhovni sud donio presudu 4. svibnja 2009. godine, a urucio je Mihajlu Hrastovu iduci dan, 5. svibnja, povrijedena su njegova ustavna prava na pravicno sudenje.

U svojoj odluci Ustavni sud navodi clanak 119. Ustava koji izricito propisuje da se sudske presude izricu javno, osim iznimno, u radi interesa morala, javnog reda ili državne sigurnosti. Potom se citiraju clanci Zakona o kaznenom postupku koji govore o javnosti presude.

Buduci da je Vrhovni sud sam proveo raspravu u predmetu Hrastov, nakon 18 godina procesa i tri obarane prvostupanjske oslobadajuce presude, Ustavni sud je zakljucio da je Vrhovni sud morao javno izreci svoju presudu, a ne pismeno je dostaviti osudenome. Ustavni sud se pri svojoj odluci poziva i na svoja ranija rješenja u kojima je zauzeo slican stav.

Slucaj "Koranski most" po sudovima se povlaci vec punih 18 godina. Županijski sud u Karlovcu Hrastova je oslobadao optužbi u tri razlicita procesa – 1993., 2003. i 2007. godine. No drugostupanjsko vijece Vrhovnog suda ga je 4. svibnja 2009. godine osudilo na osam godina zatvora. Nakon žalbi obiju strana, kazna je u trecestupanjskoj predudi smanjena na sedam godina.


Podijeli: Facebook Twiter