Mihaelinoj "Šetnji pod morem" bronca u Sloveniji

Tanja Ranić Rovis i Mihaela Čondić
Tanja Ranić Rovis i Mihaela Čondić

Iz Slovenskih Konjica pristigla je lijepa vijest. Četrnaestogodišnja Rovinjka Mihaela Čondić, učenica osmog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora, za svoj je likovni rad, u konkurenciji 1.030 pristiglih na ovaj međunarodni natječaj, osvojila treću nagradu ili, sportskim rječnikom, brončanu medalju zlatnog sjaja. A zašto zlatnog sjaja, objasnila je njena profesorica likovne kulture Tanja Ranić Rovis - jer su "nazorovci" na ovom međunarodnom natječaju tek drugu godinu.

- I dok je prvi natječaj prošao bez nagrada, druga godina i s Mihaelom bila je daleko sretnija. Škola je, prema propozicijama i na zadanu temu "Šetnja pod morem", a nakon selekcije, odaslala pet radova. U toj prvoj, školskoj selekciji, a potom i međunarodnoj, Mihaelin je rad izabran među osamnaest najuspješnijih, a potom i predstavljenih na izložbi. Uslijedilo je i žiriranje u čemu je naša učenica trećeplasirana, kaže Ranić Rovis.

Mlađahnu autoricu slike pitamo otkad slika i je li ju nagrada iznenadila?

- Jako! Uistinu se nisam ničemu nadala, čak sam pomalo i zaboravila na rad, pa me obavijest o osvajanju nagrade skoro pa šokirala - veli nam simpatična Mihaela koja se nije mogla odlučiti koga je više, roditelje ili nonu i nonića, profesoricu likovnog ili druge profesore i njene prijatelje, osvajanje bronce razveselilo. Ta, riječ je o prvoj nagradi koju je "zaradila" učenica škole i to na međunarodnom natjecanju na kojem je prijavljeno više od tisuću radova mladih i talentiranih ljudi iz Slovenije, Srbije, Rusije i Hrvatske. Mihaela se slikanjem bavi od malih nogu. Crtaći pribor u njenim je rukama svakog slobodnog trenutka, pa ne treba čuditi da su joj ladice i ormari u sobi puni iscrtanih blokova.

- Najviše uživam crtati konje. Oni su mi jednostavno čarobni. Sviđaju mi se i pejzaži koje najviše slikam gledajući fotografiju. Od tehnika preferiram olovku i suhi pastel, kaže nam Mihaela, od koje doznajemo i da je česta sudionica legendarne rovinjske izložbe Grisije. A hoće li je biti i ove godine, kaže, ovisit će ponajviše o kvaliteti njezinih radova, točnije o ocjeni koju će im sama dati. Veli nam da je još jedna važna stvar trenutno neizvjesna u njenom životu, a to je Novigradsko proljeće na što bi željela otići i škola ju je prijavila. "No, ono što znam sto posto je to da ću nakon osmog razreda upisati Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Znam što želim, a to je da jednog dana budem uspješna i poznata slikarica", veli nam krajnje iskreno, kako to samo mladi znaju, simpatična Mihaela Čondić. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter