Mihael Zmajlovic nasljednik Mirele Holy

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic danas je Hrvatskom saboru predložio da SDP-ovca Mihaela Zmajlovica imenuje novim ministrom zaštite okoliša i prirode, isticuci kako od njegova ministarstva ocekuje da, osim kao cuvar okoliša, bude i ekonomski aktivno za razvoj Hrvatske.

"Od Ministarstva zaštite okoliša ocekujem da bude i ekonomski aktivno. Ocekujemo ideje i projekte, ne samo obrambeni stav koji je nužan, nego i proaktivan, agresivan stav", porucio je Milanovic u Banskim dvorima gdje je predstavio Zmajlovica kao svog kandidata za ministra.

Istaknuo je da se nakon iznenadne ostavke dosadašnje ministrice Mirele Holy te provedenih konzultacija odlucio za ministra predložiti Zmajlovica, SDP-ovog saborskog zastupnika i gradonacelnika Jastrebarskog te mladog ekonomista koji je, kazao je, u lokalnoj politici ostvario zapažene rezultate.

Napomenuo je da se Zmajlovic na pocetku svoje, s obzirom na dob (34 godine), plodne karijere bavio ekologijom i zaštitom okoliša te da je u tom smislu poznavanje materije jako dobra stvar, ali i naglasio da je ministarska dužnost politicko mjesto na kojemu se provodi politika Vlade u suradnji sa strucnjacima u ministarstvima.

"To je Mirela Holy radila na iskren, otvoren i energican nacin, a kolega Zmajlovic ce nastaviti provoditi tu istu politiku dajuci joj osobni pecat", naglasio je Milanovic.

Zahvalivši premijeru na ukazanom povjerenju, Zmajlovic je istaknuo da je pred Ministarstvom puno posla, ali da su Vlada i njegova prethodnica zacrtali jasan smjer kojim planira i nastaviti.

"Transparentnost, poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva bit ce i dalje smjer kojim ce se voditi Ministarstvo. Trudit cu se da se taj smjer zadrži i da se ostvaruju svi ciljevi koje si je zacrtala Vlada", porucio je.

Naglasio je kako se kroz svoje dosadašnje radno iskustvo bavio temama karakteristicnima za njegov buduci resor, posebno vezano uz gospodarenje otpadom te zaštitom voda i prirode, te da poznaje problematiku resora, "možda iz jednog drugog kuta".

Novinare je zanimalo treba li, po njegovu mišljenju, nastaviti s projektom hidrolektrane Ombla nakon što su tri od cetiri nezavisne revizorske kuce dale negativno mišljenje na studiju utjecaja na okoliš, kao i njegov stav oko gradnje treceg bloka termoelektrane Plomin.

Zmajlovic je odgovorio kako nema namjeru iznositi svoje stavove o tim pitanjima prije nego napravi cjelovit uvid u projektnu dokumentaciju i strucna mišljenja. "To bi bilo krajnje neozbiljno", kazao je.Milanovic je iznio nacelan stav Vlade da se treba raditi i graditi, ali istovremeno i cuvati okoliš.

Ocekuje, istaknuo je, da Ministarstvo ima ulogu cuvara okoliša i glasnogovornika ekologije, ali da isto tako ima aktivan stav u tome da se "iz cijelog kompleksa izvuce ekonomska korist za Hrvatsku". "Hrvatska se mora razvijati, pravila su tu vrlo stroga i jasna, europska pravila narocito. Ne možete nešto sagraditi ako se tome izricito protivi susjed i ako ima argumente", istaknuo je premijer.

Vezano uz spomenute projekte kazao je kako se treba objektivno utvrditi jesu li oni ekoliški opasni, da studije utjecaja na okoliš daju odredene naznake, te da je to tema za razgovore.

"Tu ne zauzimam stav ni za ni protiv. Nacelno mi moramo poceti ulagati i graditi stvari koje su ekonomski isplative za Hrvatsku, a to onda ne može ni Ministarstvo zaštite okoliša samo, nego to može Vlada kao cjelina jer postoji ekološka i gospodarska strana stvari", porucio je Milanovic.

Novinari su Zmajlovica pitali i je li svjestan da, dolaskom na celo Ministarstva zaštite okoliša, u tom resoru postoje i "ne baš dobri decki" koji posluju s one strane zakona, te da je i Mirela Holy kazala da se zamjerila nekim interesnim skupinama.

On im je odgovorio kako je Hrvatska preuzela medunarodne obveze, pa i potpisivanjem pristupnog ugovora s EU, koje kani poštivati, a posebno po pitanju obnovljivih izvora enerije i odlaganja otpada.

Nužno je, istaknuo je, brzo donijeti rješenja kojima ce se ostvariti ti ciljevi, pa i oni oko izdvojenog prikupljanja otpada, posebno biootpada za koji se Hrvatska obvezala da u iducih pet do deset godina vece kolicine takvog otpada nece smjeti završavati na odlagalištima.

"To je velik posao i smatram da ce Ministarstvo i Vlada donositi takva rješenja u kojima ce se naci svi oni koji se u gospodarskom smislu bave tom djelatnošcu. Bitno je da ce cijeli sustav morati biti transparentan i da ce se gledati interes gradana, odnosno države", porucio je Zmajlovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter