Migrene povecavaju rizik od depresije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe koje pate od migrena imaju bitno veci rizik za razvoj simptoma klinicke depresije, pokazalo je novo kanadsko istraživanje koje upucuje i na to da je veza dvosmjerna te da i depresija može voditi do cešcih migrena.

Autorica istraživanja Geeta Modgill sa Sveucilišta u Calgariju kaže da je istraživanje pokazalo da osobe koje pate od bilo koje od te dvije bolesti imaju vece rizik za razvoj druge bolesti.

Migrene su glavobolje koje se cesto javljaju na jednoj strani glave pracene mucninama i osjetljivošcu na svjetlost, dok je depresija ozbiljni mentalni poremecaj koji je definiran kao zbir simptoma koji ukljucuju osjecaj tuge, nesanicu, slabost i emotivnu tupost.

Znanstveni tim analizirao je podatke prikupljene od oko 15 tisuca osoba u razdoblju od 1994. do 2007. godine i utvrdio da je tijekom tih 12 godina oko 15 posto osoba palo u depresiju a oko 12 posto patilo od migrena.

Depresija se puno cešce javljala kod osoba koje su patile od migrena odnosno kod 22 posto osoba s migrenama u odnosu na 14,6 posto u skupini koja nije imala napade migrena. Iz toga proizlazi da osobe koje pate od migrena imaju 50 posto vece izglede za razvoj depresije, a utvrdeno je da je rizik isti bez obzira na dob i spol.

Istraživanje je potvrdilo i da osobe koje pate od depresije imaju 40 posto vece izglede za pojavu migrena.

Iako istraživanje nije objasnilo uzroke, veza dvaju stanja predstavlja doprinos daljnjem istraživanju, a sljedeci bi korak trebao biti analiza koristi takvih informacija za lijecenje, kazali su autori istraživanja objavljenog u casopisu Headache.


Podijeli: Facebook Twiter