Migrene cešce pogadaju oboljele od celijakije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celijakija ili glutenska enteropatija je doživotna bolest koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelancevine pšenice, raži, jecma, zobi i drugih žitarica nastalih njihovim križanjem. Jedini lijek kod bolesti posebna je i striktna prehrana koja zahtjeva znanje i pažnju, jer se gluten nalazi i tamo gdje se ne ocekuje. Simptomi koji se javljaju su želucani problemi, bolovi u zglobovima i glavobolje.

Strucnjaci Neurološkog instituta Medicinskog centra Sveucilišta Columbia u New Yorku su u svoju studiju ukljucili više od 700 osoba koje su ispunile detaljni upitnik o svojoj povijesti bolesti (kome je dijagnosticirana celijakija ili upalna bolest crijeva te kome su se javili problemi nakon konzumacije pšenice). Takoder su ispitani o glavoboljama, a uzeti su i podaci o konzumaciji alkohola, kave i cigareta.

Od pocetnog broja, ispitivaci su eliminirali gotovo 200 osoba, i to onih koje su doživjele ozljedu glave ili imale tumor na mozgu te one koje su pile više od cetiri šalice kave dnevno - jer bi svi ovi faktori mogli utjecati na pojavu glavobolje.

Ustanovljeno je 188 ispitanika s celijakijom, 111 s upalnom bolesti crijeva i 25 osoba osjetljivih na gluten (to znaci da nisu bili pozitivni na celijakiju, ali su im se pojavili simptomi kada su jeli namirnice sa pšenicom). Preostalih 178 zdravih ispitanika je poslužilo kao kontrolna skupina.

Ukupno je 56 posto ispitanika osjetljivih na gluten prijavilo kronicne glavobolje, jednako kao i 30 posto celijakicara, 23 posto osoba s upalnom bolesti crijeva i 14 posto ispitanika kontrolne skupine.

"Naše otkrice sugerira kako je migrena cesta neurološka manifestacija celijakije, osjetljivosti na gluten i upalne bolesti crijeva", rezimirala je voditeljica istraživanja Alexandra Dimitrova, no nije znala objasniti vezu izmedu ovih dviju pojava. Doduše, nadodala je kako se stanje s ucestalošcu i ozbiljnošcu glavobolja poboljšalo koji ispitanika koji su prešli na režim prehrane bez glutena.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter