Mighty Zazuum objavljuje debi album

Mighty Zazuum
Mighty Zazuum

Uskoro, krajem svibnja, u izdanju Geenger Recordsa, izlazi debitantski album pulskog progressive psyrock metal sastava Mighty Zazuum. Prvijenac nosi naziv "Into The Unknown", a bend ga planira objaviti na vinilu, uz besplatni download na internetu.

- Album sadrži osam duljih pjesama, s ukupno 50-ak minuta glazbenog materijala. Sve je 90 posto zgotovljeno. Trudimo se da sve bude profesionalno učinjeno. Zadovoljni smo albumom. Miksali smo ga šest-sedam mjeseci, sve dok nismo bili zadovoljni. Napravili smo najbolje što smo mogli, kaže pjevač Vedran Župarić Hamo.

Ljetna promocija

Album će promovirati na ljetnim festivalima, a na jesen planiraju turneju po Hrvatskoj, regiji i inozemstvu. Također, dodaje Hamo, rade i nove pjesme, a neke su odsvirali na zadnjim koncertima i dobro su prošle kod publike.

Četiri pjesme sa svojedobno objavljenog EP-a "Mighty Zazuum" sada su za potrebe debi albuma donekle prearanžirane i iznova snimljene u ljubljanskom SAE Institutu, pod producentskom palicom Perice Šurana. Autor omota debi albuma je Darko Kujundžić.

Inače, taj se EP, s pjesmama "Deep", "Float", "Regular Houdini" i "The Quest", može čuti na internetu, a snimljen je prije par godina u pulskom studiju "Ja sam gluh" pod ravnanjem Juleta.

Upravo je jučer nezavisna zagrebačka izdavačka kuća Geenger Records objavila da se "popisu glazbenika Geenger obitelji odnedavno pridružio i pulski bend Mighty Zazuum". Ovaj pulski bend postoji od 2010. godine, a pored pjevača Hame, čine ga Dina Ivas (bas), Michel Camlić (gitara), Tomislav Šestan (bas) i Alen Topalović (bubanj).

Naziv ovog benda nije tek obična intriga, već se veliki značaj pridaje Zazuumu - magarcu poznatom ljubiteljima animiranih filmova iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Zazuum je magarac simpatične i vesele naravi koji se otkači kad ga netko potegne za rep, nakon čega nastupa kaos prouzročen njegovim ritanjem.

Glazba koju sviraju Mighty Zazuum ima svoj korijen u staroj školi. Povukli su zvuk progresivnog rocka, a psihodelija 60-ih i 70-ih godina čini jedan od potpornih stupova njihove glazbene konstrukcije. Svoj su izričaj, međutim, prošarali i modernijim zvukovima koji im daju određeni ambijentalan štih. Samo neki od utjecaja koji su ostavili pečat na njihovo stvaranje su bendovi poput Mars Volte, Kyussa i Toola.

Specifičan groove

Osim glazbom, članovi ovog pulskog benda povezani su i zajedničkom filozofijom. Pored simpatija koje gaje prema već spomenutom magaretu, uz ljubav prema glazbi, vežu ih i promišljanja koja uranjaju u teorije velikih zavjera, antiglobalizam koje glazbeno i tekstualno obrađuju u svom radu. Dosad su poprilično svirali diljem Hrvatske i Slovenije; pobijedili su na pulskoj gitarijadi 2011. i osvojili drugo mjesto na RiRocku 2012. godine.

Posebnost Mighty Zazuuma je rijetko viđena formacija s dvije bas gitare, basisticom Dinom Ivas i basistom Tomislavom Šestanom.

- Dvije bas gitare daju specifičan groove. To je dosta kompleksno uskladiti. Zbog niske frekvencije basa, mora se obratiti pažnja da svatko od basista ima drukčiji zvuk i aranžman, a naravno, u svemu tome treba dati prostora i ostalim instrumentima, a i tišini koja je važan dio cijele priče i daje glazbi da diše i dođe do izražaja. S druge strane, volimo se igrati kontrastima, čemu posebnu pažnju posvećujemo u aranžmanima, objašnjava Hamo. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter