Mighty Zazuum i Radio Aktiv u finalu HGF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilo je teško odabrati pobjednika, kako je u subotu pola sata iza ponoci objavio Goran Vrgoc, osnivac i organizator Hrvatskog glazbenog festivala, pa ce u finale ovog festivala u Zaboku iz Pule otici Mighty Zazuum i Radio Aktiv.

Medu sedam bendova koji su se iz Pule prijavili za nastup na HGF-u i u subotu navecer nastupili na Portarati ova dva odabrao je troclani žiri u kojem su osim Vrgoca sjedili Jasmina Šoda i Dario Bivol, suorganizatori HGF-a.

Oni su osim glazbe ocjenjivali tekst, izvedbu, originalnost i scenski nastup. Kako rece Vrgoc, "svi su super, no ovo nije bilo natjecanje u virtuoznosti i ljepoti, ovo je bilo natjecanje u osobnosti". Odnosno, kako je objasnio, tražio se bend koji ima stav, a dva spomenuta i to potpuno razlicita benda završila su "u egalu".

To su žestoki i angažirani Mighty Zazuum, koji se na ovom nastupu pokazao artikuliranijim, te Radio Aktiv, glazbeno razigran u svom funky reggae stilu, ali u tekstovima takoder ozbiljan i satirican te se na clanovima itekako vidi da su se uvježbali puno nastupajuci zadnjih godinu-dvije.

Opcenito, u subotu su u tekstovima prevladavale neke ozbiljnije teme. Nastupila je još Metanoia, koja je svojim mracnim rockom otvorila natjecanje, zatim trio Bow And Arrow sacinjen od dvojice gitarista i basista odjevenih u crno, pomalo kao i njihove pjesme.

Fancy Filter je negdje izmedu alternative i melodicnog rocka, dok je Bendover malo razbio koncepciju što se tice sumornih tekstova i o ljubavi zapjevao vec u prvoj istoimenoj pjesmi, a publici se dopao njihov funky rock. Fault su mladi metalci, a njihov se gitarist svojim umijecem dopao žiriju, što je priznao i sam Vrgoc. Dakle, bilo je za svakog ponešto.

Program je vodila Tasha, a kao gost nastupila je grupa Storm iz Rapca koja se vec prije bila plasirala u finale HGF-a. Iz njihove svirke bilo je jasno i zašto jer, iako su jako mladi, ovi metalci zvuce nevjerojatno mocno.

Pobjednik HGF-a, cije ce se finale održati 24. i 25. lipnja, imat ce priliku svirati na drugim festivalima te objaviti svoj prvi CD, kako je objasnio Vrgoc.

Ovo je natjecanje bilo tek uvod u, nakon deset godina, obnovljenu gitarijadu istarskih bendova koja se održava u nedjelju i na kojoj nastupa desetak bendova u sklopu Gastro-rock dana.


Podijeli: Facebook Twiter