MiG-ovi presreli civilni zrakoplov nad Hrvatskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priopćilo je da je danas prijepodne, zbog nemogućnosti uspostave veze s civilnim zrakoplovom, koji se približavao zračnom prostoru Hrvatske, dežurnom borbenom dvojcu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u protuzračne obrane (HRZ i PZO) izdana zapovijed za presretanje i identificiranje navedenog zrakoplova.

Riječ je o putničkom zrakoplovu Boeing 737 talijanske zrakoplovne tvrtke Meridiana, koji je letio na relaciji Beirut - Trst, a s kojim ni hrvatska niti talijanska kontrola leta nisu mogle uspostaviti radiovezu, zbog čega je nadređeno NATO zapovjedništvo u Torrejonu u Španjolskoj, po drugi put ove godine, podiglo pripravnost NATO deklariranih snaga iz sastava Oružanih snaga RH te zapovjedilo dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a 10-minutnu pripravnost za polijetanje, priopćio je večeras MORH.

Nakon što je uspostavljena radioveza s civilnim zrakoplovom Boeing 737, hrvatskim pilotima koji su djelovali po unaprijed propisanoj proceduri i zapovijedi nadređenog zapovjedništva, izdana je zapovijed za povratak u matičnu postrojbu, a civilni zrakoplov nastavio je let prema planu.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO-a, navode iz MORH-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter