Microsoft predstavio Windows Phone 8

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Windows Phone 8 i Windows 8 u srži ce dijeliti isti kod, što ce razvojnim programerima znatno olakšati prijelaz s operativnog sustava namijenjenog desktop racunalima na onaj namijenjen prijenosnim uredajima.

Nije objavljeno kad ce se Windows Phone 8 pojaviti na tržištu, no ocekuje se kako bi se to moglo dogoditi tijekom ove jeseni.

Osmica za prijenosne uredaje podržavat ce tehnologiju NFC (pomocu koje mobitel možete pretvoriti u e-novcanik), a Wallet ce integrirati i aplikacije vanjskih dobavljaca, poput banaka i karticarskih kompanija, kao i ponude ducana.

Imat ce poboljšane sigurnosne mogucnosti, poput enkripcije, a odjeli zaduženi za IT u tvrtkama moci ce instalirati vlastite aplikacije.

Podržavat ce dvojezgrene procesore, visoku razlucivost (720 p i WXGA) te memoriju microSD. U Microsoftu tvrde da bi njihovi mobiteli, teoretski, mogli podržavati i do 64 jezgre.

Aplikacije koje rade na inacicama 7 i 7.5 radit ce i na osmici. VoIP i video brbljanje bit ce integrirani u uredaje, a Microsoft s tvrtkom Audible radi na poboljšanju aplikacije za prepoznavanje govora.

Takoder, imat ce ugradene Nokijine mape, s uputama korak po korak.

No, sadašnji Windows uredaji nece podržavati nadolazeci operativni sustav Windows Phone 8, piše The Washington Post. To je loša vijest za sve koji su ih požurili kupiti, ukljucujuci i one koji su nabavili Nokijinu Lumiju 900, zato što ce dobiti tek nadogradnju na inacicu 7.8.

Nadogradnja ce ukljucivati i novu pocetnu stranicu, kojoj cete moci mijenjati velicinu i izgled. Oni koji registriraju svoj novi uredaj s operativnim sustavom Windows Phone 8 moci ce prije drugih škicnuti što se kuha i sprema u softverskoj kuhinji u Redmondu.

Cetiri proizvodaca hardvera udružit ce se s Microsoftom kako bi ponudili uredaje s operativnim sustavom Windows Phone 8 - Samsung, HTC, Huawei i Nokia. Nakon što se uredaji pojave na tržištu, Microsoft ce se prebaciti na bežicnu isporuku nadogradnji za svoj OS i osigurati podršku tijekom iducih godinu i pol.

Microsoft je najavio da ce Zynga proizvoditi aplikacije za platformu Windows, cime ce dodatno obogatiti ponudu ducana online koji vec nudi oko sto tisuca naslova.

Kevin Shields iz Nokije takoder je tijekom konferencije Microsoft Windows Phone Summit u San Franciscu pokazao što mogu ocekivati vlasnici mobitela s Windowsima koje proizvodi ta tvrtka.


Podijeli: Facebook Twiter