Microsoft onesposobio spamersku mrežu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Microsoft je objavio da je u suradnji s americkim saveznim organima onesposobio botneta Rustock, jednog od najvecih generatora spam poruka.

Rustock je bila mreža racunala i poslužitelja koja je bila u stanju slati milijarde farmacetuskih spam poruka dnevno. Prema navodima Symanetca, na svom vrhuncu 2010. godine Rustock je bio odgovoran za 47,5 posto svjetskog spama.

U operaciji kodnog imena "Operation b107" sudjelovali su Microsoft, farmaceutska kompanija Pfizer te americke i nizozemske vlasti.

Onesposobljavanje Rustocka bila je pravna koliko i tehnicka akcija. Naime, Microsoft je protiv operatera botneta podnio tužbu saveznom sudu u Seattleu jer mu nanosi štetu.

Savezne policijske snage provele su racije u sedam gradova u SAD-u te su u suradnji s ISP-ovima blokirane internet adrese s kojih se Rustock kontrolirao. Rustockovi poslužitelji u Sjedinjenim Državama bili u smješteni u Kanzasu, Scrantonu, Denveru, Dallasu, Chicagu, Seattleu i Columbusu.

Pfizer se pridružio Microsoftovoj akciji pisanom izjavom u kojoj se navodi upozorenje da lijekovi koji se nude preko spam poruka s Rustocka sadrže krive aktivne sastojke i pogrešne doze.

Prema procjenama znanstvenika iz Microsofta, diljem svijeta zaraženo je i do milijun racunala malicioznim softverom koji je povezan s Rustockom, a koji bez znanja vlasnika dnevno šalju do 30 milijardi spam poruka.


Podijeli: Facebook Twiter