"Michelstaedter" na istarskoj turneji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska drama rijeckog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca pocela je u Umagu istarsku turneju s predstavom "Michelstaedter" redatelja Marca Collija.

Predstava je na pozornici umaškog Puckog otvorenog ucilišta odigrana u dva termina - u ponedjeljak navecer, kada se skupilo jedva deset gledatelja, i u utorak u podne, kada su u publici bili treci i cetvrti razredi bujske Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci".

Drama govori o životopisu jednog razjarenog uma, tocnije o nesretnom mladom filozofu Carlu Michelstaedteru, suvremeniku Janka Polica Kamova.

Predstava, koja je premijerno izvedena potkraj prošlog mjeseca u rijeckom HNK-u, prikazuje sve važnije trenutke u životu Michelstaedtera, mladog pjesnika, slikara i vizionara koji se ubio hicem iz revolvera 1910. u Gorici. Živio je samo 23 godine, ali stigao je napisati doktorski rad "Uvjeravanje i govorništvo u antickoj filozofiji".

Uz lik Michelsteadtera, cija se doktorska teza još i danas smatra temeljnim tekstom za razvoj filozofije egzistencije, u predstavi se pojavljuje i lik Janka Polica Kamova, i to ne slucajno. Naime, obojica su u svojim djelima nagovijestila tragedije 20. stoljeca i avangarde, a rodili su se i umrli iste godine.

Prica o Michelstaedteru ne odvija se kronološki, vec kombinacijom retrospekcije i vremenskih skokova, dok je struktura predstave fragmentarna.

Naslovnu ulogu u predstavi ostvario je Mirko Soldano, a Woody Neri je Janko Polic Kamov. U ansamblu su i Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Leonora Surian, Alida Delcaro, Miram Monica, Iolanda De Blasi, Giuseppe Nicodemo, Raffaele Sinkovic, Toni Plešic, Lucio Slama, Janko Šepic, Maja Veljak i Antonio Staude. U predstavi sudjeluje i band pod vodstvom Marija Fragiacoma, a cine ga glazbenici Janko Šepic, Maja Veljak, Antonio Staude i Mihalj Ivkovic.

Autorsku ekipu uz redatelja Marca Collija cine scenograf Žorž Draušnik, kostimografkinja Sandra Dekanic, oblikovatelj svjetla Deni Šesnic, autor glazbe Mario Fragiacomo, autor videomaterijala Martino Šesnic i koreograf Žak Valenta. Koautor je Antonio Staude.

Puljani ce ovu dramu moci pogledati u INK-u u cetvrtak u 20 sati, dok ce u Gledališcu Kopar gostovati u petak u 20 sati.


Podijeli: Facebook Twiter