Michelle Obama osudila otmicu Nigerijki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva dama SAD-a Michelle Obama osudila je u subotu "bezumnu" otmicu više od 200 srednjoškolki u Nigeriji i upozorila da taj incident ilustrira ekstremističko odbacivanje obrazovanja djevojaka, tendenciju protiv koje se treba boriti.

"Kao milijuni ljudi u cijelom svijetu, moj suprug i ja osjećamo revolt i tugu nakon otmice više od 200 mladih Nigerijki", kazala je Obama, koja je prvi put umjesto supruga Baracka održali tjedni govor u Bijeloj kući.

"Taj besmisleni čin počinila je teroristička skupina odlučna spriječiti djevojke da dobiju obrazovanje", rekla je prva dama uoči Majčina dana koji se u nedjelju slavi u SAD-u.

"To što se dogodilo u Nigeriji nije izoliran slučaj. To je priča koju viđamo svaki dan kad djevojke iz čitavog svijeta riskiraju život kako bi ostvarile svoje težnje", rekla je Obama, majka dvije adolescentice.

Spomenula je primjer Malale Jusafzai, mlade Pakistanke koju su teško ranili talibani kad je štitila pravo djevojaka na obrazovanje u svojoj zemlji.

"Hrabrost i nada koje utjelovljuje Malala i druge poput nje u čitavom svijetu trebale bi potaknuti poziv na akciju", rekla je Obama spomenuvši da "u ovom trenutku više od 65 milijuna djevojaka nema pristup školovanju". (Hina)  
 


Podijeli: Facebook Twiter