"Michaelu" Zlatna kolica za najbolji dugometražni film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala osvojio je austrijski film "Michael" Markusa Schleinzera koji se bavi temom pedofilije, a koji je, prema ocjeni žirija, "savršeno realiziran i duboko zastrašujuci prikaz zla".

Festivalski laureat, nagraden i s cetiri tisuce eura, težak je i duboko uznemirujuci film o ljudskom bicu koje nitko ne može voljeti, o pedofilu, ciji je ocito banalan život opisan s deprimirajucom ironijom, ali bez ikakvog umjetnog dramskog naglaska, istaknuo je žiri na konferenciji za novinare u subotu.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji dobio je izraelski film "Razmjena" Erana Kolirina koji, propitujuci teksturu stvarnosti i znacenje naših života, pokazuje kako mjesta koja su nam vrlo poznata mogu postati prostori otkrica i egzistencijalne opasnosti, stoji u obrazloženju.

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i tisucu eura dobio je njemacki film "Kad je Namibija bila grad" Ilkera Cataka i Johannesa Dunckera, "delikatan obiteljski portret blago zabavnog ugodaja i s precizno prikazanim likovima".

U dokumentarnom programu Zlatna kolica i tisucu eura za najbolji film pripala su poljskom filmu "Na rubu Rusije" Michala Marczaka o petorici muškaraca koji izolirani žive u divljini, a žiri je zadivila "izdržljivost filmske ekipe koja je mjesecima boravila u tom pustom i okrutnom svijetu i ipak uspjela snimiti divan, intimisticki film pun humora i emocija".

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dobio je hrvatski film "Zemlja znanja" Saše Bana o studentskim prosvjedima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao djelo koje "na vrlo dobar i socijalno angažiran nacin dokumentira strast mladih gradana za izravnom demokracijom".

Najboljim hrvatskim filmom u programu "Kockice" proglašen je kratkometražni "Komba" Tina Žanica, "osvježavajuci film o poteškocama u komunikaciji i suvremenom životu".

Prvu nagradu scenaristicke radionice Palunko dobila je Lana Brcic za "Staklenke", a pohvale Sanja ?uric za "Evinu igru" i Hrvoje Marin za "Vlak za nepoznato".

U proteklih osam dana u konkurenciji je prikazano jedanaest dugometražnih, deset kratkometražnih, trinaest dokumentarnih te osam kratkih domacih filmova iz programa "Kockice" te ukupno još toliko naslova u ostalim programima.

Zagreb Film Festival službeno se zatvara u subotu navecer u kinu Europa dodjelom nagrada te projekcijom filma "Opasna metoda" Davida Cronenberga, a u nedjelju ce se još održati nekoliko projekcija s izborom filmova njegova ovogodišnjeg, devetog izdanja.

U žiriju za igrane filmove bili su direktor fotografije Peter Suschitzky, filmski kriticar Christopher Goodwin i redatelj Antonio Piazza, a za dokumentarne izvršni direktor kanadskog festivala dokumentaraca HotDocs Chris McDonald, producentica Amra Bakšic Camo i redatelj Tim Pritchard.

O nagradama u programu "Kockice" odlucivali su redatelj Juraj Lerotic, direktor finskog Tampere Film Festivala Jukka Pekka Laakso i producent Danijel Hocevar.


Podijeli: Facebook Twiter