Mic po mic privatizirali obalu u Rovinju


Društvene mreže ovih su dana ponovno preplavljene komentarima nezadovoljnih gostiju kojima je zabranjeno koješta na rovinjskoj plaži ispod starog grada koju navečer koristi ugostitelj - koncesionar. Riječ je o ugostiteljskoj terasi bara Valentino, inače poznatog fancy mjesta, s prekrasnim pogledom na otok Katarinu, na kojoj se uz plamen svijeća i jastuke položene na stjenovitu obalu, uz šum valova i koktele uistinu stvara jedinstven ugođaj. No, da bi u večernjim satima sve zasjalo kako treba, a hridi bile oslobođene od zadnjih kupača, radna akcija započinje već oko 17 sati kad se stijene peru, čiste i uređuju.

Godinama ranije stanovnici starogradske jezgre koji su se na istim mjestima kupali oduvijek, protestirali su ispod glasa, jer pod naletom vode i metle, nisu mogli nastaviti sa sunčanjem. Bilo je tu i tamo grubih riječi, no ništa službeno niti mjerodavnima nije prijavljeno.

Kap koja je prelila čašu ali ne i strpljenja domorodaca, već turista koji su u većini svojih komentara zaključili da je riječ o gradskoj sramoti i ponašanju koje se ne bi trebalo događati, najnovije je postavljena tabela na kojoj se zabranjuje kupanje, jedenje sladoleda, fotografiranje i šetnja u društvu pasa. Upravo ta oznaka postavljena i na facebooku izazvala je lavinu prosvjeda i komentara koji, ako ništa drugo, zbunjuju turistički grad. Ono što posebno čudi zabrana je fotografiranja i ne samo plaže (koja se u večernjim satima pretvara u terasu) nego, i navodni silazak kamenim stepenicama do spomenika - zavjetnog stupa sv. Križ podignutom u čast legende o doplovljavanju kamenog sarkofaga sa svetom Eufemijom u Rovinj, 800. godine. Naime, u predvečernjim se satima spomenik prekriva zavjesom te turistima, opet, navodno onemogućava fotografiranje.

- Dvadeset i pet godina vodim bar Valentino i duboko sam svjesna ljepote i atraktivnosti prostora uz more. Također, znam i što predstavljaju spomenici kulture, kao i zavjetni stup sv. Križa na koji nikad, ponavljam, nikad nisam postavila tkaninu, a najmanje nešto nalik tilu i time sprječavala goste da ga fotografiraju - rekla nam je u telefonskom razgovoru vlasnica "Valentina", Patrizia Bambeck, objašnjavajući pri tom da već punih 25 godina vodi bar na istom mjestu, i da dosad nikad nije imala problema.

Što se pak tiče, facebooka i fotografije na kojoj se lijepo vidi oznaka zabrane fotografiranja, lizanja sladoleda, vođenja pasa i kupanja, veli da za njih zna. Uklonit će ih promptno, jer umjesto da joj pomognu doveli su je u nezavidan položaj. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 3. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter