Mianmar: Prve privatne novine nakon 50 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri privatna dnevna lista pojavila su se u ponedjeljak na kioscima u Mianmaru, prvi put u skoro 50 godina, no mnoge druge najavljene novine nisu izašle zbog nedostatka novca, zastarjele opreme, loše distribucijske mreže ili manjka novinara.

Vlasti su izdale odobrenja za 16 dnevnih listova, ali svjetlo dana ugledalo ih je samo četiri.

- Svi su primjerci novih novina rasprodani, kazao je jedan prodavač na kiosku. Teško je, međutim, predvidjeti kako će ići prodaja u budućnosti jer, kako tvrdi Kyi Kyi, tri su se tiskovine danas dijelile besplatno, a četvrti dnevni list se prodavao po cijeni od 150 kyata (jedna kuna).

Dnevnik Union Daily, blizak vladi i jedan od tri koja su dostupna besplatno, iskoristio je financijsku prednost da pretekne suparnike poput D-Wavea, oporbenog glasila Nacionalne lige za demokraciju (NLD) čelnice Aung San Suu Kyi, koji nije uspio prikupiti novac za izlaženje na vrijeme.

Tri ostale tiskovine koje su se danas pojavile su Voice Daily, Golden Fresh Land i The Standard Time Daily. Izdaju se na burmanskom jeziku. Ministarstvo informiranja je pozvalo lokalne i strane investitore da se udruže u izdavanju novina New Light of Myanmar, bivšeg državnog propagandnog glasila i jedinog na engleskom jeziku.

Reporteri bez granica (RSF) su stavili Mianmar na 151. mjesto od 179 zemalja po indeksu slobode medija, 18 mjesta više u odnosu na prethodnu godinu.

U sklopu reforma koje je najavila mianmarska civilna vlada, koja je preuzela vlast od vojne diktature 2011., jest i širenje slobode medija. Jedan od izdavača iskreno je priznao da je vlada odobrila izlaženje privatnih novina prije negoli se očekivalo, pa su mnogi od njih "uhvaćeni na spavanju" i nisu se stigli pripremiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter