Mianmar: Potonuo brod sa 150 Rohingya muslimana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brod sa 100 do 150 muslimana Rohingya potonuo je u Bengalskom zaljevu, u vodama Mianmara, dok se oluja približavala obali, izjavila je u utorak glasnogovornica UN-a ne mogavši navesti broj žrtava.

Brod je potonuo u ponedjeljak navečer nakon što je napustio grad Pauktaw, rekla je Kirsten Mildren iz Ureda za usklađivanje humanitarnih poslova UN-a. Putnici, osobe raseljene 2012. u vjerskom nasilju, pokušavali su doputovati "do drugog kampa prije dolaska oluje", objasnila je ona spominjući "nepoznat broj nestalih".

Nijedan mianmarski izvor nije potvrdio tu informaciju.

Približno 140.000 osoba živi u provizornim kampovima u državi Rahin, na zapadu zemlje, gdje je u sukobima prošle godine između budista rahinske etničke skupine i Rohingya poginulo otprilike 200 osoba.

Vlasti države Rahin počele su seliti te raseljene osobe, većinom Rohingye, iz straha da prenapučeni provizorni kampovi u kojima su smješteni neće izdržati nevrijeme.

No, neki su odbili otići, prema službenim mianmarskim izvorima.

Vlasti Bangladeša u stanju pripravnosti su kako se oluja približava iako točno mjesto gdje treba udariti o obalu u četvrtak još nije sigurno određeno. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter