Mianmar oslobodio 56 političkih zatvorenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mianmarski predsjednik u utorak je objavio pomilovanje oko stotinu zatvorenika, rekao je viši mianmarski dužnosnik, među kojima je i 56-ero za koje je organizacija za praćenje uhićenja aktivista utvrdila da su politički zatvorenici.

Ovotjedno oslobađanje zatvorenika posljednje je u nizu pomilovanja reformističkog predsjednika Theina Seina i dolazi dan nakon što je Europska unija ukinula sve sankcije Mianmaru osim embarga na izvoz oružja.

Bo Kyi iz Udruge za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) agenciji Reuters je rekao da je njegova organizacija potvrdila oslobađanje 56 političkih zatvorenika iz pet zatvora. Po AAPP-u u zatvoru je ostalo još 176 političkih zatvorenika.

U amnestijama od svibnja 2011. do studenog 2012. oslobođeno je više od 800 političkih zatvorenika.

Ranija oslobađanja zatvorenika savjesti, kako se često nazivaju, podudarala su se s promjenama sankcija zapadnih zemalja ili posjetima visoke razine, poput onoga Thein Seina Washingtonu prošlog rujna ili posjetom predsjednika SAD-a Baracka Obame Mianmaru dva mjeseca kasnije.

- U ključnim međunarodnim trenucima vlada oslobodi nekoliko političkih zatvorenika umjesto da ih sve odmah pusti, rekao je Mark Farmaner, direktor organizacija Burma Campaign UK.

- Gotovo svi zakoni po kojima su politički zatvorenici u zatvorima još su na snazi.

Odluku EU-a da ukine sankcije Mianmaru kritizirale su skupine za zaštitu ljudskih prava zbog zanemarivanja nastavka kršenja ljudskih prava u Mianmaru, uključujući zatvaranja političkih aktivista i progon Rohingya muslimana u zapadnoj mianmarskoj državi Rakhine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter