Mi smo ugroženiji od dupina!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjski ribari vec se dugo žale na štete od dupina, pa su - procitavši u Glasu Istre tekst o ubijenom dupinu kod Kavrana - sarkasticno primijetili da je ovaj popularni sisavac zašticeniji od njih.

Dupini, naime, ugrožavaju njihov ulov ne samo zimi, kada se vecina ribara otiskuje na lov listova daleko na pucini, vec i ljeti, kada se pred zapadnom obalom Istre pojavljuju veca jata sitne plave ribe, posebno srdela.

U Institutu za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet iz Velikog Lošinja, s druge strane, ukazuju na postojanje elektronske zaštitne opreme koja se postavlja na ribarske mreže, a koja zvukovima tjera dupine, te pozivaju ribare na strpljenje i suživot s ovim sisavcima.

Posljednjih godina, pak, ribari su pokušali doskociti zašticenim dupinima postavljanjem mreža u zalazak sunca i njihovim podizanjem nakon nekoliko sati, ne bi li tako sprijecili "kradu" ribe. I to je funkcioniralo tek kratko vrijeme: dupini su se brzo navikli na nov režim lova, pa i u tom kratkom razdoblju, koliko su mreže u moru, uzimaju svoj danak. Uz to, dodatno im trgaju skupe mreže, koje moraju krpati i obnavljati.

- Za nas koji smo svakodnevno na moru i od njega živimo smiješne su tvrdnje da su dupini ugroženi. Vec oko rovinjskih otoka mogu se vidjeti jata od preko sto dupina. Na otvorenom moru ih je daleko više jer oni nemaju protivnika u lancu hranjenja u moru. Toliko su se namnožili i adaptirali da dobro znaju gdje se nalazi riba, kaže predsjednik sekcije rovinjskih ribara Riccardo Paliaga.

Na rovinjskoj rivi su nam se po tko zna koji put, žalili ribari koji love plavu ribu plutajucim mrežama plivaricama. Vratili su se s mora bez ulova jer su im dupini rastjerali srdelu. Kažu da više ne znaju kako se obraniti.

Istarski uzgojni centri plemenite ribe Cromaris u Budavi i Limskom kanalu nemaju probleme s dupinima. U širu Budavu cesto ulaze, ali se ne približavaju uzgojnim kavezima. U uskom Limskom kanalu se zadržavaju na ulazu, gdje je i najviše plave ribe, pa ih kod kaveza nisu primijetili. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter