"Mi smo svi prikriveni PTSP-ovci"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikazivanjem filma "Naša svakodnevna priča" u Areni, u kategoriji manjinskih koprodukcija, redateljici i scenaristici Ines Tanović ispunio se dječji san još iz vremena kada je s roditeljima, također filmašima, često dolazila u Pulu na filmski festival. Ovaj njen film prošao je prije Pule više od 40 međunarodnih festivala, osvojivši 15 nagrada.

Kako je danas rekla na susretu s novinarima nakon press projekcije, scenarij za ovaj film u bosansko-hercegovačko/slovensko/hrvatskoj koprodukciji napisala je prije sedam godina.

Na pitanje koliko je rat i danas u zraku, ne samo u Bosni i Hercegovini, odgovorila je: "Mi smo svi prikriveni PTSP-oci. I 25 godina nakon početka rata, ne možemo zaboraviti vrijeme provedeno u opsadi Sarajeva, iako i cijela regija trpi posljedice rata. Umjesto da se bavim opsadom i time tko je kriv za rat, smatrala sam da je potpuno deplasirano da se u igranom filmu bavim rekonstrukcijom rata. Mislim da je tu sve već rečeno i da je za to bolji žanr dokumentarnog filma".

- No, iako u našim današnjim životima rat nije svakodnevna priča, mi ga živimo kroz naše postupke. Generacija ljudi od 35, 40 i 45 godina u čitavoj regiji je u sličnoj situaciji, zahvaljujući tome što je ekonomija uništena, što smo tranzicijsko društvo, što smo izgubili korak sa svijetom. Ta tema koju pričam u filmu je zapravo tema svih nas. Mi se 20 godina borimo da uhvatimo korak sa životom, s vremenom, sa zemljama oko nas poput Češke, Mađarske i Poljske koje su bile lošije od nas prije rata, a mi još uvijek ne možemo uhvatiti njihove standarde. Kroz jednu malu intimnu priču pričam univerzalnu priču naše generacije. Ne mora nužno netko poginuti u ratu da bismo mi osjećali ogromne ožiljke. Mislim da je 20 godina nakon rata vrijeme da se priča naša svakodnevna priča, priča koja muči sve nas, kazala je redateljica.

Glumica Jasna Ornela Bery tumači u filmu glavnu ulogu majke Marije. "Ona je stup obitelji koja se na svoj način nosi sa svim problemima i koja na kraju uspijeva okupiti obitelj. Meni je to jedan od najkompleksniji likova. Dobila sam za ovu ulogu komplimente svojih kolega Uliksa Fehmiua i Emira Hadžihafizbegovića i to mi puno znači, kazala je glumica. Ona je posebno pohvalila hrabrost redateljice u podjeli uloga.

- Ne znaju svi redatelji napraviti pravi casting, a Ines to zna prepoznati. Pojedini redatelji guraju glumce u klišeje, ne znajući da glumci imaju veliku moć transformacije, dodala je Ornela Bery.

Lik sina Saše, gubitnika tranzicije čija je mladost otišla u ratu i koji u 40-im godinama pokušava složiti priču, glumi Uliks Fehmiu, sin glumca Bekima Fehmiua. On je imao potrebu naglasiti nezahvalnu poziciju redatelja na ovim prostorima, posebno redateljica.

- Biti redatelj i baviti se filmom svugdje je svojevrsna borba s vjetrenjačama. Najteže je boriti se sa sistemom koji ne postoji i koji se, i za ono kratko vrijeme kada nam se učini da se uspostavio, dezintegrira. Kod nas sistemi imaju trajanje onoliko koliko nam traje novoizabrana vlast. Onog trenutka kada nova vlast ode, počinje dezintegracija sustava, kazao je Fehmiu, pohvalivši ovom prilikom scenarij budućeg filma Ines Tanović čiji je radni naslov "Sin". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter