Mi smo sto posto analogni bend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaesto izdanje Seasplash platforme nudi novi glazbeni program pod nazivom Jazzavac, a riječ je o koncertnim jazz večerima uz domaće glazbenike koji izvode izvornu i autorsku glazbu te se prema jazzu ne odnose formalno, već s kreativnim pristupom.

U premijernom izdanju, uz cijenu ulaznice od 25 kuna, Jazzavac sutra predstavlja zagrebački bend Kozmodrum, uz podršku pulskog jazz fusion sastava Shugo's Foosy.

Uz dosad objavljena dva hvaljena studijska albuma "Na tragu satelita" (2016) i recentni "Gravity" u zajedničkom izdanju vlastite etikete Zona Muzika i PDV Recordsa, Kozmodrum karakterizira novi stil klupske plesne glazbe od milja nazvan 'Organic Dance Music'. Strukture preuzete iz elektroničkih stilova kao što su techno, house, jungle i dubstep koriste se za stvaranje i sviranje novih skladbi, a u isto vrijeme forma preuzeta iz duge tradicije jazz i fusion glazbe daje prostor glazbenicima ovog ansambla da ostvare neke sasvim nove spojeve.

Na tragu bendova kao što su Nerve, Brandt Brauer Frick, Elektro Guzzi i The Roots, Kozmodrum korača već stvorenim platformama kako bi pronašao nova rješenja za izvođenje plesne klupske glazbe. Kompozicijski proces nerijetko obuhvaća i korištenje tehnika iz klasičnog minimalizma, koji su utemeljili Steve Reich, Phillip Glass i Terry Riley, a s alternativne rock scene najveći utjecaji su bendovi poput kanadske instrumentalne grupe Do Make Say Think, eksperimentalnog američkog rock benda Tortoise i norveškog eksperimentalnog jazz sastava Jaga Jazzist.

Uoči sutrašnjeg pulskog koncerta razgovarali smo s Jankom Novoselićem, glavnom kreativnom snagom Kozmodruma. Ovaj rođeni Zagrepčanin, bubnjar, skladatelj, producent i aranžer višekratni je dobitnik nagrade Status za najboljeg jazz instrumentalista, a svirao je s poznatim glazbenicima hrvatske, europske i svjetske jazz scene, među ostalim i s Alanom Broadbentom, Edom Neumeisterom, Luisom Bonillom, Milesom Griffithom, Davidom Murrayom… odnosno Boškom Petrovićem, Arsenom i Matijom Dedićem, Tamarom Obrovac… Janko je studirao Jazz akademiju u Grazu, u klasi prof. Manfreda Josela, na kojoj je i 2006. diplomirao u klasi Howarda Curtisa.

Janko Novoselac predvodi zagrebačku petorku Kozmodrum, koju, osim njega, čine još gitaristi Ivan Kapec i Elvis Penava, basist Goran Delač i klavijaturist Hrvoje Galler. Janko je autor glazbe Kozmodruma pa ga u uvodu pitamo kako bi predstavio koncept njihovog prilično eklektičnog zvuka.

- S jedne strane, to je elektronski plesna glazba, kao primjerice u vašoj pjesmi "Sirup People", a s druge ambijentalna muzika kao u pjesmi "Otok Potok"? Je li dostatno vašu muziku nazvati spojem elektroničke glazbe i jazza?

- Da, ukratko se tako može reći. Puno toga što radimo je pod utjecajem elektronske glazbe i rocka, a na koncu sve završi dosta u jazz formi.

- Jazz je ipak baza.

- Točno, svima u bendu je jazz baza. A ljubav prema drugim glazbenim vrstama iznalazi već nekako svoj put u našem stvaralaštvu, pa tako i želja da sviramo nešto što zvuči kao ambijentalna elektronika i techno.

- Koliki ste stvaralački pomak napravili na novom albumu "Gravity" u odnosu na debitantski album "Na tragu satelita"?

- Pomak je u produkcijskom smislu. Prvi je album više snimljen sirovo, na jazz način, dok je ovdje bilo više produkcijski svijet elektronike, obrade i poigravanja sa zvukom. Na prvom albumu smo izabrali najbolje od cijelih takeova, a na drugom albumu nismo toliko snimali uživo. Dosta toga sam i sam odsvirao, pa sam pored bubnjeva odsvirao i pojedine gitare i klavijature.

- Ovaj put u vašem kućnom studiju?

- Da, moja je produkcija.

- Debitantski album "Na tragu satelita" snimili ste u Kramasonik studiju, koristeći puno stare vintage opreme i analogne instrumente. Imate li takvu opremu i na živim nastupima?

- Ne u toj mjeri jer je to ipak stara, skupocjena, ali i nepredvidljiva oprema. No, mi smo sto posto analogni bend.

- Što to znači?

- Zapravo, ne koristimo laptope, gitaristi i basist nemaju digitalne efekte već pedale, stare i nove. Čak i naš klavijaturist svira analogni sintisajzer. Držimo taj smjer. Nije baš vintage, ali ima puno tog analognog, 'punog' zvuka.

- Dominantno ste instrumentalan bend, no iskorak na novom albumu je vokalna skladba "Whisper", na kojoj gostuje Mario Huljev.

- Mario je autor teksta i melodije. Pjesma je plod naše suradnje u bendu LessThanAMinute, a kao producent napravio sam jedan album naših zajedničkih pjesama. Gostujući vokal činio se dobrim momentom za naš album "Gravity". Novom albumu prethodila su tri singla - "Otok Potok", "Forever" i upravo to vokalno autorsko gostovanje Marija Huljeva u pjesmi "Whisper".

- Što nas očekuje na sutrašnjem koncertu u Rojcu?

- Bit će to netipična promocija novog albuma. Većinom ćemo odsvirati skladbe s albuma "Gravity", no svirat ćemo i stari materijal, kao i neke nove pjesme koje tek trebaju biti objavljene. Ta se progresija

Tko to bježi od popa?

Od 2008. do 2013. Janko Novoselić svirao je bubnjeve u silno popularnom TBF-u. Svirao je i u poznatim Vješticama, u kojima je s još nenavršenih deset godina nastupio u zagrebačkom BP Clubu i Kulušiću. Istodobno, realizirao je mnoge autorske projekte/bendove, poput meni dobrog benda Trianguli Zona.

- Koliko je na vaše skladanje u autorskim projektima utjecalo višegodišnje sviranje u tim, recimo to tako, komercijalnim pop rock bendovima? Jeste li kao autor bježali od tog zvuka?

- Nisam baš bježao. Sigurno je sav moj dosadašnji rad utjecao na autorsko stvaranje, bar na nesvjesnoj razini. Nikad nisam autorski radio na pop glazbi, iako sam sudjelovao godinama u takvim bendovima.

- Otkud odbojnost mnogih prema popu?

- Ne znam točno je li to zbog te radijske forme, zbog tog 'radio friendly', koji nalaže pjesmu do tri minute, s vrlo jasnim komercijalnim postavkama. Iako, ima super pop glazbenika poput švedskog benda Miike Snow. Znam poslušati Nicka Cavea. Širok je spektar pop glazbe. U našoj muzici su i pop i instrumentalna glazba našli nekako svoj put u kreaciji.

Sutra svira i pulski Shugo's Foosy

Sa zagrebačkim Kozmodrumom će sutra zasvirati i pulski bend Shugo's Foosy. Oni su prošle godine nastupili na Urban Penetrationu u Titovom parku u Puli te zagrijali publiku prije nastupa njujorškog benda New York Ska-Jazz Ensembe.

Shugo's Foosy je pulski fusion bend osnovan 2011. godine, a čine ga Alen Špada (gitara), Leon Brenko (klavijature), Boris Bošković (bas) i Dušan Kranjc (bubnjevi). Iako se njihov stil može okarakterizirati kao jazz/etno/fusion, otvoreni su različitim utjecajima i kombiniranju stilova sve u svrhu izražavanja svojih emocija. Prije tri godine izdali su i svoj prvi autorski album pod nazivom "Grains of Sand". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter