Mi smo prošli ali kuća PADA!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tristo maturanata iz svih pulskih srednjih škola okupili su se danas na zelenoj površini Društvenog centra Rojca kako bi proslavili zadnji dan svog srednjoškolskog obrazovanja. Norijada na "pulski način" protekla je bučno, veselo, uz puno pjesme i plesa. Uz vodu koja se dijelila, bilo je naravno i alkohola koji se točio čak u "pištolje na vodu". Lica i tijela maturanti su, osim bojama, ukrašavali i velikim količinama brašna, unatoč apelima "starijih" da se hrana ne baca već donira. No, mladost-ludost, ne treba im zamjeriti ništa. Ovo su naša djeca koja će nas jednom liječiti, graditi nam kuće, masirati nas i frizirati i zato im želimo svu sreću u daljnjem životu.

Zabava uz Night Express Band

Inače, zabavu za maturante i ove su godine, četvrti puta za redom organizirali Grad Pula i Savjet mladih Grada Pule. Zabava je počela već u deset sati uz odličnog DJ Stefixa, a nastavila oko 11 sati uz popularni Night Express Band. Srednjoškolcima se kratko obratila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović prenijevši im pozdrave pulskog gradonačelnika Borisa Miletića te poručila "da se dobro zabave ali i paze na sebe".

O tome da zabava ne prijeđe granice dopuštenog brinuli su se i brojni redari ali i djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Pula. Kako su nam prenijeli, problema je bilo samo radi bacanje brašna i špricanja pa su im maturanti često dolazili na "ispiranje očiju".

Neki na posao, mnogi na faks

Veseli maturanti na zabavu su stigli, kao i inače, svaki u svojim majica s duhovitim natpisima prema kojima se točno mogao odrediti smjer koji su završili - poput "Riješit ću te kao 19. obrazac", "We survived", "Za masažu spremni", "Mi smo prošli ali kuća PADA", "Puno smo markirali, nije bilo lako, sve smo to opravdali, ni Lenić ne zna kako"… Neki su, poput maturanata "Lipe" - smjera za hotelijersko-komercijalnog tehničara na majicama hvalili svoju razrednicu Vesnu!. I to, kako su nam rekli, "za ozbiljno".

Roza i Sara te njihov anonimni kolega otkrili su nam da nakon fešte oni i dalje imaju puno posla - najprije je na redu državna matura, a zatim posao ili fakultet. Roza i Sara su tako odabrale studiranje, a njihov kolega posao koji ga, kako nam je kazao, već čeka. Gimnazijalke Danijela i Nataša također će studirati - Danijela se odlučila za pravo u Rijeci jer je, kako veli, to oduvijek željela, a njezina prijateljica planira upisati fiziku na zagrebačkom PMF-u. Na pitanje koji smjer i hoće li možda i ona jednog dana predavati u školi k'o iz topa odgovorila nam je  "Istraživački smjer. Ne, ne, škola me ne zanima". Pa ipak, tko zna, možda jednog dana i ona otprati svoju generaciju maturanata.

Mladi s kojima smo pričali, pohvalili su i organizaciju fešte navodeći da im je lijepo što se mogu svi okupiti na jednome mjestu. Naravno, imali su i ideju da se drugi puta za njih otvori i "točionica pića", ali o tom potom.

Brašnjav centar grada

Iako je bilo zamišljeno da se svi maturanti okupe na prostoru Rojca dio ih je ipak "prošetao i izrešetao" centar grada brašnom i jajima. Ipak to je ove godine bilo puno manjeg intenziteta nego ranijih godina kada se od maturanata i njihove "zabave" nije moglo ni hodati gradom, a stradali su pritom i brojni parkirani automobili. Dakle, pomaka i to pozitivnih svakako ima. (Borka PETROVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter