"Mi smo kraljevi, a ne ljudi" Matije Ferlina na Marulićevim danima

Iz predstave "Mi smo kraljevi a ne ljudi" (Dejan ŠTIFANIĆ)
Iz predstave "Mi smo kraljevi a ne ljudi" (Dejan ŠTIFANIĆ)

Predstava "Mi smo kraljevi, a ne ljudi" u režiji i koreografiji Matije Ferlina danas je na programu 26. Marulićevih dana. Predstava je u konkurenciji za festivalske nagrade, a igra na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. U predstavi igraju Livijo Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić.

"Mi smo kraljevi, a ne ljudi", koprodukcija je Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i Kunstenfestivaldesarts iz Bruxellesa. Matija Ferlin iz Pule nagrađivani je plesač, koreograf i redatelj. Nakon školovanja u Frankfurtu i Amsterdamu, svih inozemnih uspjeha i dugogodišnje suradnje sa Sashom Waltz vratio se u Hrvatsku gdje uspješno približava suvremeni plesni izričaj široj publici. U autorskom timu predstave su dramaturzi Jasna Žmak i Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, kostimografi Desanka Janković i Matija Ferlin, autori glazbe Nenad i Alen Sinkauz, te dizajner svjetla Saša Fistrić.

- Naizgled zaumni eksperiment s implementacijom dječjeg jezika u dramski sustav, predstava Matije Ferlina, uz dramaturšku suradnju Jasne Žmak i Gorana Ferčeca, otkriva zaboravljene ostatke u najnovijim mislima onih na kojima svijet ostaje. Djetinja, ali ne i djetinjasta, naizgled neozbiljna a zapravo sasvim dramska, ova jedinstvena konstrukcija slaže slojeve značenja onako kako smo već i zaboravili da ih se može slagati ili stvarati. Ujedno još jedan izvrstan glazbeni rad braće Sinkauz i iznenađujuć doprinos inače zatomljenih (gl)asova Drame središnje kazališne kuće u Hrvatskoj, kaže o predstavi izbornik Marulićevih dana Igor Ružić. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter