Mi smo kraljevi a ne ljudi

Ansambl čine Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić
Ansambl čine Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić

Večeras je u Istarskom narodnom kazalištu, s početkom u 20 sati, na rasporedu predstava "Mi smo kraljevi a ne ljudi" redatelja i koreografa Matije Ferlina, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta. Riječ je, inače, o međunarodnoj produkciji. Inozemna premijera održana je 16. svibnja na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, a ovaj je festival koproducent projekta. Nacionalnu praizvedbu 2. svibnja u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma popratile su dobre kazališne kritike.

Ansambl čine šestero glumaca iz Drame zagrebačkog HNK-a Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić; dramaturzi su Jasna Žmak i Goran Ferčec, scenograf je Mauricio Ferlin, a glazbu su kreirali Nenad i Alen Sinkauz. Ovaj novi projekt Matije Ferlina nastavlja njegovo ranije formalno istraživanje scenskog pokreta i jezika tako što se pokret koristi kao jeziku ravnopravno sredstvo.

U predstavi se, kao ishodišni materijal, koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice prikupljene iz niza izvora kojima se oblikuje specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Time se stvara pokret koji nas podsjeća da je naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika te nam ukazuje na brojne još neistražene mogućnosti u svijetu i u jeziku.

Projekt je zamišljen i proveden u dvije faze, a u prvoj je održan niz radionica i razgovora s djecom vrtićke i školske dobi da bi se prikupio tekstualni materijal. Druga faza projekta bila je usmjerena na transkribiranje i sadržajnu analizu tekstualnoga materijala skupljenog kroz radionice, a da bi to bilo moguće dramaturški strukturirati kao suvislu i smislenu cjelinu, autor je posegnuo za knjigama Mladena Kušeca i Marcella D'Orte, slikovnicom Danijela Žeželja i filmom Dijane Bolanče. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter