MI 2013.: Erdogan otvorio Mediteranske igre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Olimpijskom stadionu u turskom Mersinu večeras su pred 20.000 gledatelja otvorene 17. Mediteranske igre na kojima nastupa više od 3.000 sportaša iz 24 zemlje Europe, Azije i Afrike, među kojima i 102 sportaša iz Hrvatske.

Turci su se potrudili prirediti pravi spektakl. Bilo je tu mnoštvo boja, zvukova i plesa. Vatromet na početku, ali i na kraju programa. Moto igara je "Tri kontinenta jedno srce", a simbol je kornjača glavata želva koja obitava u Sredozemnom i Jadranskom moru te naranča. Upravo je po ovalnom obliku kornjačina oklopa konstruiran i krov novog stadiona.

Program je započeo defileom sportaša koji je otvorila Grčka. Hrvatska delegacija na stadion je izašla kao osma, a predvodio ju je zlatni olimpijac Giovanni Cernogoraz ponosno mašući trobojnicom.

- Bio je lijep osjećaj nositi hrvatsku zastavu na ovako velikom natjecanju. Zaista sam sretan, kazao je Cernogoraz.

Posljednji, uz ovacije cijelog stadiona, ušli su domaći sportaši koje je predvodio hrvač Riza Kayaalp. Turske boje na MI-ju branit će 430 sportaša, slijede Talijani s 420 sportaša pa Francuzi s 268 natjecatelja. Najmanje sportaša u Mersin je poslala Sirija u kojoj i dalje bjesni rat. Sirijske boje branit će devet sportaša, Monaco ima 11, a Malta 12 sportaša.

MI je otvorio turski premijer Recep Tayyip Erdogan koji je nakon borbe s prosvjednicima u Istanbulu ovoga puta imao daleko ljepši zadatak.

- Održali smo naše obećanje. Mediteranske igre su miniolimpijske igre i svima ćemo pokazati da je Turska sposobna organizirati ovako veliko natjecanje i da je Turska otvorena i gostoljubiva zemlja, kazao je Erdogan.

Mnogi se slažu da za Tursku slijedi ključnih deset dana u pokušaju dobivanja organizacije Olimpijskih igara 2020. godine, koju je istaknuo Istanbul. Ako Mersin podbaci, izgledi Istanbula na glasovanju u rujnu bit će bitno manji.

- S obzirom na nedostatak vremena, čudesno je što su Mersin i Turska učinili. Za 18 mjeseci su izgradili 11 potpuno novih sportskih objekata i više od 20 preuredili, pohvalio je domaćine predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge, pozvavši sportaše da se bore u duhu fair playa, poštujući suparnika, pravila igre i ustanu protiv dopinga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter