MFIN predlaže novi zakon o igrama na sreću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija danas je otvorilo javnu raspravu o prijedlogu novog zakona o igrama na sreću kojim uz ostalo predlaže uvođenje još jedne stope poreza na dobitke od lutrijskih i igara klađenja i to stope od 10 posto koja bi se plaćala na dobitke od 1.500 do 30.000 kuna.

Tako bi se dobici od lutrijskih igara, primjerice lota ili eurojackpota, kao i dobici od igara klađenja, ubuduće oporezivali po tri stope, a snizio bi se i prag dobitka na koji se državi plaća porez.

Naime, prema važećem Zakonu koji je stupio na snagu početkom 2010. godine, porez na dobitke od lutrijskih i igara klađenja plaća se po dvije stope - 15 i 20 posto, a plaća se na dobitke iznad 30 tisuća kuna - po stopi od 15 posto na dobitke od 30 tisuća do 500 tisuća kuna, te po stopi od 20 posto na sve dobitke iznad pola milijuna kuna.

I po prijedlogu koji je Ministarstvo pustilo u javnu raspravu, a koja traje do 5. veljače, stope od 15 i od 20 posto za dobitke iznad 30, odnosno 500 tisuća kuna ostaju, ali bi se uvela i treća, najniža stopa od 10 posto i to na dobitke od 1.500 do 30 tisuća kuna. Novi zakon predviđa i izričitu zabranu tzv. lanaca sreće.

Također, regulira se da se dio ostvarenih fiskalnih prihoda od igara na sreću usmjeri za financiranje društveno korisnih aktivnosti (sport, humanitarne aktivnosti, kultura, obrazovanje djece i mladih, borba protiv zloupotrebe droga i ostalih ovisnosti te sl.).

Novi zakon ima i prošireni naziv i osim igara na sreću obuhvatio bi i zabavne i nagradne igre. Naime, do sada su zabavne igre bile regulirane kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Sada se predlaže da se na jednom mjestu regulirala čitavo područje igara na sreću, nagradnih igara i zabavnih igara, pa bi ubuduće i prihodi od zabavnih igara bili prihodi državnog proračuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter