Metropolitan želi izložiti sarajevsku Hagadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Newyorški Metropolitan muzej ponudio je vlastima Bosne i Hercegovine da u svom prostoru izloži čuvenu sarajevsku Hagadu, glasoviti židovski kodeks iz 14. stoljeća, što je dio sarajevske kulturne javnosti shvatio kao novu priliku za promicanje tog jedinstvenog rukopisa u BiH, no neki su to doživjeli kao pokušaj prijevare i krađe.

Ponudu Metropolitan muzeja u Sarajevo je donio predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci kada se vratio s puta po SAD-u, gdje je odjeknula vijest o zatvaranju Zemaljskog muzeja u Sarajevu u kojemu se i čuva Hagada, jedna od najljepših knjiga te vrste za koju se pretpostavlja da je nastala oko 1350. godine u Barceloni, a u posjedu je Zemaljskog muzeja od 1894. godine, dok je ranije pripadala sarajevskoj židovskoj obitelji Kohen. Ispisana je kaligrafskim pismom na prerađenoj koži i sadrži 142 pergamentska lista.

Kako je u utorak za sarajevsko "Oslobođenje" kazao Finci, predstavnici Metropolitan muzeja ponudili su da Hagada bude izložena kod njih dok se ne riješe problemi s funkcioniranjem Zemaljskog muzeja BiH, kojega su zaposlenici odlučili zatvoriti u listopadu jer država nikada nije riješila problem trajnog funkcioniranja te najvažnije muzejske ustanove u BiH, utemeljene još u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

Zaposlenici muzeja predvođeni direktorom Adnanom Busuladžićem na taj su se čin odlučili prosvjedujući jer Zemaljski muzej BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma nije uvršten u popis ustanova kulture od državnog značenja. Rezultat je to činjenice da se tome protive vlasti Republike Srpske odbijajući prihvatiti postojanje ustanova kulture na državnoj razini.

Sarajevska Hagada, iluminirani rukopis koji svjedoči o dolasku Židova u BiH iz Španjolske, gdje su bili izloženi progonu zbog svoje vjere, čuva se u posebno osiguranoj prostoriji Zemaljskog muzeja u Sarajevu, no strahuje se kako bi se taj spis neprocjenjive vrijednosti mogao naći na meti pljačkaša, dok je muzej zatvoren i nedovoljno siguran. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter