Metrisu pola milijuna kuna iz proračuna

Potpora istraživačima u znanstveno istraživačkoj djelatnosti (M. MIJOŠEK)
Potpora istraživačima u znanstveno istraživačkoj djelatnosti (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego donio je u sklopu akata odluku o dodjeli 500 tisuća kuna ustanovi Centar za istraživanje materijala Metris tijekom ove godine. Riječ je o namjenskim financijskim sredstvima za rashode poslovanja negospodarskih djelatnosti, a tih pola milijuna kuna će se osigurati iz ovogodišnjeg županijskog proračuna i to isplatom u dva obroka do kraja godine. No, Metris mora Županiji dostaviti izvješće o utrošenim sredstvima i to do siječnja iduće godine, uz izvješće koje mora sadržavati svu popratnu dokumentaciju kojom se prikazuje na što je novac utrošen.

Ne dostavi li to u zadanom roku, Metris će sredstva uz zatezne kamate morati vratiti. Pitali smo ravnatelja Metrisa Dalibora Pausa na što će konkretno utrošiti 500 tisuća kuna te da nam pojasni koji će se to troškovi poslovanja negospodarske djelatnosti pokriti županijskim sredstvima.

Demonstracije i predavanja za studente

- Sredstva iz proračuna će se koristiti za provedbu negospodarskih aktivnosti od opće javne koristi te postizanje ciljeva definiranih programom rada ustanove za 2016. godinu. Naime, osnovni cilj ustanove je pružanje potpore obrazovnom, znanstvenom i poslovnom sektoru putem dostupne istraživačke opreme i educiranog kadra u sektoru istraživanja, razvoja inovacija, a s ciljem jačanja ukupne konkurentnosti gospodarstva, naveo je Paus.

Tako će Metris biti zadužen da demonstracije i predavanja za studente koji se tada imaju prilike upoznati s laboratorijskim opremom, kao i s normama vezanim uz rad Metrisovih akreditiranih laboratorija. Djelatnici ustanove pritom pomažu u provedbi prikladnih vježbi i ispitivanja nužnih za izradu diplomskih radova i doktorskih disertacija. Tu je i potpora istraživačima u znanstveno istraživačkoj djelatnosti te mogućnost korištenja laboratorijske opreme za potrebe specifičnih istraživanja.

- Uključeni smo i u organizaciju i provedbu raznih događanja, poput primjerice aktualnog Festivala znanosti, tijekom kojeg će ove godine Metris posjetiti gotovo 200 učenika pulskih i istarskih srednjih škola. Aktivno surađujemo u provedbi aktivnosti Centra za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije, navod Paus.

Među ostalim, spominje i provedbu programa Provjere inovativnog koncepta (POC) u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), dodajući da je Metris jedan od 12 nacionalnih prepoznatih centara, koji su podrška znanstvenicima, poduzetnicima i fizičkim osobama koji  kandidiraju na natječaje te je tijekom čitavog procesa prijavljivanja i implementacije projekata, Metris odgovoran za projekte vlastitih prijavitelja.

Projekt od gotovo 800 tisuća eura

- Radimo na pripremi projekata za prijavu na otvorene natječaje i one u najavi iz programa financiranih sredstvima EU. Tako je u ovoj godini Metris kao vodeći partner prijavio projekt metris@port, čija je ukupna vrijednost gotovo 800 tisuća eura, od čega je za Metris predviđeno 150 tisuća eura, a taj je projekt tematski vezan uz onečišćenje industrijskih luka jadranskog bazena, rekao je Paus.

Po njegovim riječima, kao partneri sudjeluju i na još nekoliko projekata u sklopu programa Obzor 2020, programa Adrion 2014-2020. i programa Erasmus +, dodajući da su sve spomenute aktivnosti negospodarskog karaktera.

Naime, postotak negospodarskih aktivnosti čini 80 posto ukupnih aktivnosti Metrisa, te se rashodi vezani uz njih odnose na materijalne troškove u koje spadaju troškovi potrošnog materijala, energije, održavanja i umjeravanja opreme kao i troškovi za trenutno sedam zaposlenih djelatnika i usluge.

Na pitanje jesu li i prijašnjih godina iz županijskog proračuna Metrisu dodjeljivana namjenska sredstava i u kojem iznosu, Paus veli da od 16. siječnja prošle godine Metris djeluje kao samostalna ustanova čiji su osnivači Istarska županija i Istarska razvojna agencija.

- Metrisu su u 2015. godini osnivači dodijelili sredstva za osnivanje i početak rada u ukupnom iznosu od milijun kuna, a svaki od dva osnivača podržao je osnivanje i početak rada ustanove u jednakom omjeru dodjelom 500 tisuća kuna svaki, zaključio je Paus. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter