Metris pomaže restauratorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama istarskog centra za istraživanje metala Metris u utorak je održana prezentacija svih mogucnosti i usluga koje nudi za istraživanja kulturnih dobara.

Prezentaciju je održala Tea Zubin, koja je diplomirala konzervaciju kulturnih dobara u Udinama, a prisustvovali su predstavnici Arheološkog muzeja u Istri i pulskog Konzervatorskog odjela te predstavnici Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Sudionici su se mogli upoznati sa suvremenom opremom i tehnologijom u sklopu centra koja se, osim za istraživanje metala, može koristiti i pri restauratorskim zahvatima i istraživanjima.

Kako je receno, u Metrisu je moguce analizirati materijale poput keramike, drva, uzorke freski, kamen te ulja na platnu, a s obzirom na to da se takve analize slabo provode, naglašeno je da se upravo korištenjem moderne opreme Metrisa mogu razjasniti sve nedoumice uz odredeni predmet.

- Kroz usluge centra moguce je vidjeti razloge opadanja, starost te porijeklo predmeta koji se istražuju, a korištenjem raznih tehnika moguce je cak prepoznati i tehnike majstora, ali i odrediti autenticnost djela, rekla je Zuban.


Podijeli: Facebook Twiter