Metris plus: Istra ima novi zeleni proizvod

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Na završnoj konferenciji projekta Metris plus u pulskoj Zajednici Talijana predstavljeni su učinci pilot uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,77 milijuna eura, od čega je iz sredstava Europske unije, u sklopu predpristupne pomoći IPA-Jadranska prekogranična suradnja, sufinancirano 85 posto, odnosno 1,5 milijuna. Istarska razvojna agencija je zajedno s Istarskom županijom organizirala jučerašnju konferenciju, a sama bila nositelj projekta kojeg je provela zajedno s inozemnim partnerima iz Italije, Slovenije, BiH i Srbija.

Čisto more

O čemu se radi i kakve je koristi projekt donio Istri objasnili su mnogi sudionici tijekom svojih panel izlaganja. Tea Gobo, voditeljica Metris-a te samog projekta Metris plus, i projektni stručnjak Davor Mandić, stručni suradnik u IDA-i, predstavili su projekt i postignute rezultate u primjeni, odnosno pilot uređaj za pročišćavanje otpadnih voda postavljen u kampu Stupice u Premanturi.

Rečeno je da je u sklopu projekta razvijen pilot uređaj manjih razmjera za pročišćavanje otpadnih voda, učinkovitiji od konvencionalnih uređaja za pročišćavanje namijenjenih malim zajednicama. Pilot uređaj postavljen je u lipnju 2013. godine, provedba projekta započela u ožujku 2011. godine, a završava u kolovozu 2014.

Samir Đug, koordinator projektnih stručnjaka sa sarajevskog Prirodnomatematičkog fakulteta, rekao je da su prije instalacije tog pilot projekta zabilježili zagađenu plažu u Stupicama gdje se izlijevaju otpadne vode iz obližnjeg istoimenog kampa i od djela naselja Premantura.
- Ne samo da ste dobili čisto more u tom kraju već ste dobili potencijalno ekonomski isplativ proizvod za tretman otpadnih voda koji možete prodavati drugima. Sada treba ići korak dalje i projekt pretvoriti u proizvodni proces te ponuditi i drugima tu zelenu tehnologiju, zaključio je Đug.

Inače, projektom Metris plus ojačan je istraživačkim-inovacijskim potencijalom jadranskog prekograničnog područja putem zajedničkih istraživanja pod vodstvom Centra za istraživanje materijala - Metris. Cilj je projekta poboljšati suradnju institucija te podržavanja inicijativa koje razvijaju eko-inovativne tehnologije u sustavima pročišćavanja otpadnih voda. Rečeno je kako je projektom to realizirano tako da je analizirano stanje pročistača otpadnih voda u regijama uključenima u partnerstvo te prijenosom znanja i iskustva.

Edo Krajcar iz tvrtke Albanež d.o.o. je govoreći o izgradnji sustava fekalne odvodnje u Općini Medulin, putem Projekta Jadran, rekao je da je na području Banjola, u koje računaju Vinkuran i Pomer, već 45 posto mještana spojeno na kanalizacijski sustav. Najavio je da će ovih dana krenuti u izgradnju pomorskog ispusta Premantura za kojeg očekuju da će biti u funkciji prije ljeta 2015. Zaključio je kako je sada u funkciji ispust Marlera za kojeg su radovi počeli u srpnju 2013.
 

Klaster laboratorija
Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije je nakon realizacije projekta Metris plus najavio nove. Jedna od slijedećih će nositi naslov "Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije". Sabatti je rekao da planiraju to provesti po osnovnim školama. Podsjetio je kako je putem te agencije implementirano 28 projekata koji su financirani iz predpristupnih fondova.

"IDA je pritom dobila 33,5 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosi 300 milijuna kuna", rekao je te dodao kako sada razmišljaju o osnivanju klaster laboratorija, a nakon što su oformili mnoge druge klastere: automobilski, ICT, vinara, transportni i maslinara. Govoreći o ostalim aktivnostima IDA-e rekao je da je u tijeku realizacija njihove, dvanaeste po redu kreditne linije u kojoj poduzetnici mogu pristupiti kreditima banaka uz godišnju kamatu od dva do šest posto. (Paolo GREGOROVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter