Metode opuštanja djeluju kod valunga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanja učinaka tehnika opuštanja na simptome menopauze do sada nisu davala jasne rezultate no švedsko istraživanje pokazuje da je taj pristup bolji od nadomjesne hormonske terapije.

Žene u postmenopauzi koje su primijenile tehnike opuštanja prije i tijekom navala vrućine tzv. valunga prepolovile su učestalost tih simptoma tijekom tromjesečnog ispitanog razdoblja, napisali su znanstvenici u časopisu Menopause. 

Žene, pak, u kontrolnoj skupini koje nisu primjenjivale tehnike opuštanja u istom razdoblju nisu uočile neke veće promjene.

Za nadomjesnu hormonsku terapiju vjeruje se da pomaže jer stabilizira razinu hormona no sve žene ne mogu uzimati hormone zbog zdravstvenih rizika koji su povezani s uzimanjem hormona. 

"Primijenjeno opuštanje može liječiti vazomotorne simptome poput navala vrućine kod žena u postmenopauzi", kaže voditeljica istraživanja Lotta Lindh-Astrand sa sveučilišta Linkoping.

Tim predvođen s Lindh-Astrand proučavao je učinak tehnike opuštanja koja je razvijena u Švedskoj u 1980-im godinama a sastoji se od vježbi kontrole disanja i opuštanja mišića prije i tijekom valunga koje su se provodile 20 puta dnevno u trajanju od 30 sekundi.

Istraživanje je obuhvatilio 60 žena starijih od 50 godina koje su prestale menstruirati barem godinu dana prije početka istraživanja. Na početku istraživanja u obje skupine prosječno je bilježeno po deset navala vrućine dnevno a na kraju istraživanja skupina koja je primijenjivala tehnike opuštanja imala je prosječno četiri valunga dnevno dok je kontrolna skupina koja te tehnike nije koristila osam navala vrućine dnevno. U skupini koja je vježbala opuštanje također je bilo drugih poboljšanja poput boljeg sna ili manje bolova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter