Metković: Blokirali cestu prema graničnom prijelazu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina Čapljinaca su u nedjelju navečer na jedan sat blokirali magistralnu prometnicu M-17 nedaleko graničnog prijelaza Doljana kod Metkovića izazvavši prometni kaos pa su se stvorile dugačke kolone automobila koje su po navodima lokalnih medija dosezale do Opuzena, odosno Čapljine u BiH.

Nakon prošlotjednog okupljanja i ovoga su puta stanovnici pograničnih naselja oko 19.00 sati blokirali promet kako bi iskazali prosvjed što je drugi granični prijelaz Gabela prema Metkoviću izgubio status međunarodnog prijelaza.

Po navodima lokalnih medija za samo sat vremena blokade, na prometnici u Hrvatskoj stvorile su se kilometarske kolone, tako da je promet u Metkoviću bio u potpunom kolapsu, a kolona vozila sezala je do Opuzena. Prosvjednici su najavili nastavak blokada dok se ne udovolji njihovim zahtjevima te su pozvali vlasti u BiH da riješe njihove probleme.

"Budite sigurni da ćemo u svojim prosvjedima ustrajati, te kako će ove blokade uskoro prerasti u svakodnevne, koje ćemo svakog dana produžavati za sat vremena, dok se netko od gospode ne udostoji kontaktirati nas i s nama pronaći rješenje problema'', rekao je jedan od okupljenih prosvjednika.

Upozorili su i da stanovnici koji žive u blizini granice s Hrvatskom i imaju brojne veze, poslove, dijelove obitelji moraju zajedno s turistima čekati dva sata na prijelaz granice što im je umnogome otežalo svakodnevni život.

Sukladno potpisanom sporazumu između Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima, na području Čapljine je za međunarodni promet predviđen samo jedan granični prijelaz u Doljanima na kojemu se danas prijepodne čekalo dva sata na prijelaz granice s Hrvatskom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter