Metis u Istri lani prikupio 36.000 tona otpada

Količine otpada svake godine se povećavaju
Količine otpada svake godine se povećavaju

Premda je prikupljanje ambalažnog otpada nakon uvođenja povratnih naknada za PET ambalažu na samim počecima bilo na klimavim nogama, sudeći po sustavu koji danas funkcionira u tvrtki Metis, mjesta za manipulaciju nema.

Voditelj komercijale Josip Butorac veli da se svaka prikupljena boca koju građani donesu u trgovački centar ili trgovinu nekoliko puta prebrojava i kontrolira i jednostavno nema prostora za prijevaru. Građani boce ne mogu donositi u Metis, već ih predaju u trgovinama i za to dobivaju naknadu od 50 lipa po predanoj boci, a potom prikupljenu ambalažu preuzima Metis.

Na području Istre protekle je godine prikupljeno ukupno 36 tona otpada dok je iz Pule i okolice stiglo 18 tisuća tona. U istom je razdoblju prikupljeno 1.400 tona plastičnih boca, 147 tona limenki, 1.600 tona staklane ambalaže i 8.600 tona kartonske i papirnate ambalaže.

Prikupljeno je i 295 tona opasnog otpada koji se izvozi u spalionice u Austriju i Njemačku, i 110 tona građevinskog otpada koji sadrži azbest. Količine su svake godine sve veće, a sigurno je kriza tome doprinijela jer ljudi donose doslovce sve za što mogu dobiti novac, veli Butorac. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU



 


Podijeli: Facebook Twiter