Meteorski potok snimljen nad Uckom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meteorski potok Geminida, cije se zvijezde padalice redovito pojavljuju u prosincu, bio je najgušci iza ponoci do pred zoru s ponedjeljka na utorak, baš prema predvidanjima.

Ti se meteori mogu vidjeti u razdoblju izmedu pocetka prosinca do 19. prosinca. Vrijeme je ove godine bilo naklonjeno promatracima zvijezda i romanticarima, a fotografije su snimljene na prostoru iznad Ucke i Vlebita.

Promatranje Geminida ne iziskuje nikakvu posebnu opremu: treba se iza ponoci u toploj odjecu uputiti izvan grada, na mjesta gdje nema javne rasvjete i svjetlosnog zagadenja, udobno se smjestiti, uprijeti pogled prema zvijezdama i cekati da priroda zapocne svoj jedinstveni show.

Izmedu 6. do 19. prosinca Zemlja prolazi kroz oblak meduplanetarne materije koja pomaže stvaranje iznimno bogatog efekta zvijezda padalica, odnosno meteorskog potoka Gemini - Blizanci. Tako se zove jer se cini kao da meteori izlaze iz toga zviježda, premda im je stvarni izvor stjenoviti objekt nazvan 3200 Phaeton.



Padalice nastaju kad se sitne cestice materije oslobodene s tog objekta sudare i prodru u zemljinu atmosferu, što se dogada na visini od 80 do 140 kilometara i pri brzini izmedu 10 i 100 kilometara u sekundi. Meteorski potok Gemini ove je godine najavljen kao najintenzivniji od svih redovnih meteorskih potoka, a u najintenzivnijem razdoblju ocekuje se do 120 padalica na sat.

Kakvi su stvarni rezultati znat ce se tek kroz tjedan dana, kaže Korado Korlevic, kada se objedine podaci s 28 kamera koje su snimale pojavu, a rasporedene su od Backe Palanke u Srbiji do Duina u Italiji. "Znamo tek da je viden jedan super meteor, ali Geminide više ne pratimo na starinski nacin nego ih pokrivamo kamerama", rekao nam je Korlevic.

Prema tumacenjima strucnjaka, Geminidi prkose svim pokušajima objašnjavanja jer ne dolaze od kometa kao vecina meteorskih kiša, nego od te cudne stijene koja iza sebe ne ostavlja dovoljno prašinastih ostataka kojima bi se mogao objasniti njihov nastanak. A taj detalj pomaže da "nestrucni" dio svijeta nastavi njegovati atmosferu legende u predblagdansko vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter